Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Potřebuji najít zbytek po dělení dvou polynomů A, B, přičemž stupeň polynomu A je o jedničku větší než stupeň polynomu B. Na Wiki jsem našel pěkný vzoreček: http://goo.gl/M7e3Yu (odstavec se jmenuje Quotient)
ale pořád mám pocit, že je to nějak špatně.
Dává téměř dobré výsledky, ale občas otočí znaménko. Například pro

vychází zbytek , což je až na znaménko ok. Jindy to ale dává výsledky dobré.
Dělám něco špatně, nebo je v tom vzorečku chyba? Zkoušel jsem to odvodit, ale s hanbou přiznávám, že jsem to nedal. Budu vděčný za radu i za odkaz na nějaký zdroj.
Ahoj ↑ swisst:,
Na hladanie zvysku ti nestaci klasicke delenie polynomov.
Preco pouzit Sturn-ovu vetu, ktora pomoze urcit pocet realnych korenov polynomu?
Není mi jasné, kam míříš.
Ale zkusím vysvětlit, proč to chci:
snažím se naprogramovat Sturmovu větu, aby našel počet kořenů polynomu.
Klasické dělení polynomu mi funguje jen pro malé stupně polynomů (10-20), pak se tam nakumulují nepřesnosti z aritmetických operací a už to nefunguje. A já to potřebuji na polynomy stupně cca 200.
Kdybych použil pro výpočet zbytku vzorec, který má podstatně méně operací, dostanu se o pár řádů dál.
↑ swisst:,
Aha to je iny problem, ako sa mi zdalo z tvojho prveho prispevku. Dufam, ze niekto co ma skusenosti s programovanim sa ozve.
Tak jsem nakonec došel k závěru, že ten vzorec funguje jen ve velmi speciálních případech takže jsem použil klasické dělení polynomů a aby se tam nekumulovaly chyby, počítám s racionálními čísly (převedu to na podíl dvou celých čísel pro které mám knihovnu na výpočet s "neomezenou" přesností).
Výsledek je určený pro výpočet RPSN
http://www.stavebky.cz/kalkulator-rpsn-irr-cash-flow/
ale dají se tím i hledat kořeny obecného polynomu. Stačí nastavit "roční období", a na řádcích uvést jednotlivé členy (začíná se nejvyšším řádem). Výsledek je pak třeba převést z procent na "normální" číslo (tj vydělit 100) a přičíst jedničku.
Příklad:
se zadá jako
1
-2
1
a vyjde nula -> tj krát 100+1 = 1 (což je násobný kořen)
viz tady
Někdy snad udělám rozhraní pro výpočet normálních polynomů.