Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý večer,
mám řešit následující úlohu: Pouze s využitím definice spojitosti dokažte spojitost funkce.
Funkce je ve formátu (s konkrétními zadanými přirozenými čísly a,b,c,d, mně jde ale spíše o postup obecně):
Jak bych postupoval já: pomocí souřadnicové projekce (
atd. dokážu (zde tedy definici spojitosti používám) spojitost funkcí x, y, z. Následně pomocí vět o aritmetice spojitých funkcí určím, že také
jsou spojité a jejich součty či rozdíly také.
Nejsem si ovšem jistý, zda řešení přesně odpovídá zadání výše. Je tedy nějaký obecnější postup, jak spojitost polynomů více proměnných dokázat nějak "najednou", aniž bych použil věty o aritmetice nebo skládání spojitých funkcí?
Děkuju
Ahoj,
tvoje řešení zadání neodpovídá, použil jsi nějaké věty. Máš použít jen definici, tzn. k
najít
, aby
kdykoliv
. Pokud použijeme Euklidovskou metriku, pak okolí jsou koule, tj.
. Pro danou funkci můžeš udělat např. následující odhad:
, odkud je jasné, jak zvolit
.
Díky moc. Mohu si tedy ověřit, jestli jsem to pochopil správně?
Mějme dejme tomu funkci 
Napíšu si definici spojitosti - 
Označím
a
.
Euklidovská metrika mi říká, že
, tedy v našem případě musí být, že
.
Pro 
Tedy položím třeba 
↑ real8:
Ahoj.
Podmínka "Pouze s využitím definice spojitosti" znamená co ? Že nesmíme využívat například obecné aritmetické
a jiné vlastnosti reálných čísel ? Pak bychom nedokázali nic. Spíše je míněno, že důkaz má být sestrojen "přímo
dle definice spojitosti", tedy bez použití vět, které o spojitosti pojednávají, například bez použití věty o spojitoti
součtu spojitých funkcí, která by se zde triviálně uplatnila, a pod.
Můžeme si ovšem pomoci tím, že funkci
zapíšeme ve vektorovém tvaru
,
kde
,
a
je skalární součin příslušných vektorů. Potom
,
kde pravou stranu odhadneme pomocí Cauchyovy nerovnosti a na to pak už snadno aplikujeme požadovanou
gymnastiku.
Stránky: 1