Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Hádám, že už tohle bylo někde zodpovězeno, ale mám problém s definicí 1 Joule. Četl jsem, že se jedná o 1 watt za 1 sekundu. Hlavně ale, že za 1 Joule zvednu 100 g o 1 metr za 1 sekundu. Kdybych ale tu sílu využil směrem dopředu, jako v mini-elektroautu (1 watt, 1 sekunda), které by vážilo 100 gramů, jaké rychlosti by to autíčko dosáhlo?
Doufám, že jsem dotaz vysvětlil jasně.
Díky předem.
Četl jsem, že se jedná o 1 watt za 1 sekundu.
Tak to jsi buďto špatně četl, nebo četl nějaký nedůvěryhodný zdroj.
Správně je J=W*s (krát, nikoli děleno). Je to čistě formální zápis, nějaká názorná představa asi nebude možná.
Hlavně ale, že za 1 Joule zvednu 100 g o 1 metr za 1 sekundu.
Také špatně. Ten čas v tom nehraje žádnou roli. Můžeš to zvedat třeba hodinu.
Prací 1 J zvedneš 101,9 g (tj. přibližně 100 g) do výšky 1 metr.
Kdybych ale tu sílu využil směrem dopředu, jako v mini-elektroautu (1 watt, 1 sekunda), které by vážilo 100 gramů, jaké rychlosti by to autíčko dosáhlo?
To je trošku problém, protože u autíčka na podlaze budeš muset překonávat odpor tření.
Ale pokud bys to tření mohl zanedbat, tak bude platit 
W - práce v Joulech
m - hmotnost v kilogramech
v - rychlost v m/s
tj. pro 1 J a 0,1 kg by to bylo asi 4,5 m/s
Ten watt za sekundu jsem asi špatně popsal. Myslel jsem to tak, jak to tady bylo řečeno. A k tomu času, to mi přijde trochu divné, vždyť kdybych něco zvedal hodinu, tak bych většinu energie snad musel využít na to, abych tu věc udržel, ne?
↑ Kotlopou:
To sice ano, ale to je tak trochu tvůj problém. Fyzikální práce (tj. jedna z těch veličin, jejichž jednotka je Joule) nemá přesně stejný význam jako práce v běžném životě, tedy něco jako úsilí. Je definována jako síla*dráha (když k pohybu dochází ve směru té síly). Pokud se tedy nic nehýbe, je práce nulová.
Že jsou naše ruce nedokonalé a stejně nás začnou bolet, když v nich něco "jenom" držíme, to je už něco jiného. Energie tedy spotřebuješ opravdu více, ale pokud se budeš zajímat o práci, kterou jsi vykonal na tom tělese při zvedání, bude na čase nezávislá. Zbytek té energie totiž nepadl na zvedání tělesa, ale na zaplacení toho, abychom ty ruce mohli použít.