Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 03. 2016 18:02

Kotlopou
Zelenáč
Reputace:   

Vysvětlení Joule

Hádám, že už tohle bylo někde zodpovězeno, ale mám problém s definicí 1 Joule. Četl jsem, že se jedná o 1 watt za 1 sekundu. Hlavně ale, že za 1 Joule zvednu 100 g o 1 metr za 1 sekundu. Kdybych ale tu sílu využil směrem dopředu, jako v mini-elektroautu (1 watt, 1 sekunda), které by vážilo 100 gramů, jaké rychlosti by to autíčko dosáhlo?

Doufám, že jsem dotaz vysvětlil jasně.

Díky předem.

#2 13. 03. 2016 18:52

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

Re: Vysvětlení Joule

↑ Kotlopou:

Četl jsem, že se jedná o 1 watt za 1 sekundu.

Tak to jsi buďto špatně četl, nebo četl nějaký nedůvěryhodný zdroj.
Správně je J=W*s (krát, nikoli děleno). Je to čistě formální zápis, nějaká názorná představa asi nebude možná.

Hlavně ale, že za 1 Joule zvednu 100 g o 1 metr za 1 sekundu.

Také špatně. Ten čas v tom nehraje žádnou roli. Můžeš to zvedat třeba hodinu.
Prací 1 J zvedneš 101,9 g (tj. přibližně 100 g) do výšky 1 metr.

Kdybych ale tu sílu využil směrem dopředu, jako v mini-elektroautu (1 watt, 1 sekunda), které by vážilo 100 gramů, jaké rychlosti by to autíčko dosáhlo?

To je trošku problém, protože u autíčka na podlaze budeš muset překonávat odpor tření.
Ale pokud bys to tření mohl zanedbat, tak bude platit $v=\sqrt{\frac{2W}{m}}$
W - práce v Joulech
m - hmotnost v kilogramech
v - rychlost v m/s
tj. pro 1 J a 0,1 kg by to bylo asi 4,5 m/s

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#3 13. 03. 2016 22:56

Kotlopou
Zelenáč
Reputace:   

Ten watt za sekundu jsem asi špatně popsal. Myslel jsem to tak, jak to tady bylo řečeno. A k tomu času, to mi přijde trochu divné, vždyť kdybych něco zvedal hodinu, tak bych většinu energie snad musel využít na to, abych tu věc udržel, ne?

#4 15. 03. 2016 12:19

LukasM
Reputace:   193 

↑ Kotlopou:
To sice ano, ale to je tak trochu tvůj problém. Fyzikální práce (tj. jedna z těch veličin, jejichž jednotka je Joule) nemá přesně stejný význam jako práce v běžném životě, tedy něco jako úsilí. Je definována jako síla*dráha (když k pohybu dochází ve směru té síly). Pokud se tedy nic nehýbe, je práce nulová.
Že jsou naše ruce nedokonalé a stejně nás začnou bolet, když v nich něco "jenom" držíme, to je už něco jiného. Energie tedy spotřebuješ opravdu více, ale pokud se budeš zajímat o práci, kterou jsi vykonal na tom tělese při zvedání, bude na čase nezávislá. Zbytek té energie totiž nepadl na zvedání tělesa, ale na zaplacení toho, abychom ty ruce mohli použít.

Zápatí