Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahojte, právě jsem se pustil do výpočtů logaritmických rovnic, bohužel na střední už tuto látku probírali jen na seminářích matematiky. Neznáte někdo nějaký web kde by to bylo polopaticky vysvětleno, zkrátka a dobře abych se mohl při samostudiu naučit řešit tyto rovnice? Vygooglil jsem si pár stránek, ale jsou tam pouze jakési vzorce a pak rovnou řešené příklady. těžko se to z toho chápe.
Díky, s pozdravem Octavianus
↑ Octavianus:
Zdravím,
řešené úlohy zde, doporučuji také připomenout si pravidla pro počítání s logaritmy

↑ Al1:
chápu správně, že log(dolní index z) ze z se rovná 1?

↑ Al1:
je pravda, že podmínkou hodnoty log je že je větší než nula?
↑ Octavianus:
ano
samozřejmě za přípustných podmínek
Edit: podmínka hodnoty logaritmu?
Argument logaritmu je vždy kladný, hodnota logaritmu je jakékoli reálné číslo, základ je kladné reálné číslo různé od 1

↑ gadgetka:
ok, jsou to pro mě úplně neznámé vody hehe

↑ Al1:
výborně, tak první příklad spočten

↑ Al1:
chápu správně, že v učebnicích se neudává za
dolní index protože je tím automaticky myšleno "logaritmus ze dvou" nebo jak se tomu správně říká?

↑ Al1:
jak je možné, že když
tak při zadání do kalkulačky mi vychází iracionální číslo (0,301029995.....)?
↑ Octavianus:
To je prosté. Kalkulačky počítají pomocí tlačítka LOG dekadický logarimus, který má základ 10. V příkladech, kde je napsáno např.
se počítají právě dekadické logaritmy.

↑ Al1:
aha takže ve skutečnosti jsem počítal
.......

↑ Al1:
a ještě co se týče těch logaritmů, které nejsou zapsané s dolním idnexem - tzn pouze
tak to jsou automaticky
? Třeba ve sbírce úloh pro střední školy (modrobíločervená učebnice) tam je nepíšou v prvních několika stránkách vůbec.
Díky za odpověď
↑ Octavianus:
Ano,
. Můžeš se setkat ještě se symbolem
, což je přirozený logaritmus, jehož základem je číslo e - Eulerovo číslo