Ahojte, právě jsem se pustil do výpočtů logaritmických rovnic, bohužel na střední už tuto látku probírali jen na seminářích matematiky. Neznáte někdo nějaký web kde by to bylo polopaticky vysvětleno, zkrátka a dobře abych se mohl při samostudiu naučit řešit tyto rovnice? Vygooglil jsem si pár stránek, ale jsou tam pouze jakési vzorce a pak rovnou řešené příklady. těžko se to z toho chápe.
Díky, s pozdravem Octavianus
↑ Octavianus:
Zdravím,
řešené úlohy zde, doporučuji také připomenout si pravidla pro počítání s logaritmy

↑ Al1:
chápu správně, že log(dolní index z) ze z se rovná 1?

↑ Al1:
je pravda, že podmínkou hodnoty log je že je větší než nula?
↑ Octavianus:
ano
samozřejmě za přípustných podmínek
Edit: podmínka hodnoty logaritmu?
Argument logaritmu je vždy kladný, hodnota logaritmu je jakékoli reálné číslo, základ je kladné reálné číslo různé od 1

↑ gadgetka:
ok, jsou to pro mě úplně neznámé vody hehe

↑ Al1:
výborně, tak první příklad spočten

↑ Al1:
chápu správně, že v učebnicích se neudává za
dolní index protože je tím automaticky myšleno "logaritmus ze dvou" nebo jak se tomu správně říká?

↑ Al1:
jak je možné, že když
tak při zadání do kalkulačky mi vychází iracionální číslo (0,301029995.....)?
↑ Octavianus:
To je prosté. Kalkulačky počítají pomocí tlačítka LOG dekadický logarimus, který má základ 10. V příkladech, kde je napsáno např.
se počítají právě dekadické logaritmy.

↑ Al1:
aha takže ve skutečnosti jsem počítal
.......

↑ Al1:
a ještě co se týče těch logaritmů, které nejsou zapsané s dolním idnexem - tzn pouze
tak to jsou automaticky
? Třeba ve sbírce úloh pro střední školy (modrobíločervená učebnice) tam je nepíšou v prvních několika stránkách vůbec.
Díky za odpověď
↑ Octavianus:
Ano,
. Můžeš se setkat ještě se symbolem
, což je přirozený logaritmus, jehož základem je číslo e - Eulerovo číslo