Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Pěkný večer, prosím vás potřebovala bych poradit s takovou možná lehčí úlohou, u které jsem se dost sekla. Úloha je: Obsah mezikruží je 100 cm² , poloměr vnější kružnice je roven dvojnásobku poloměru kružnice vnitřní. Má se určit vnitřní poloměr.
Tuším, že se na to sestaví rovnice, ale nevím zda se dvojnásobek připíše k vnitřnímu poloměru a vlastně celkově si nevím rady, jak zapsat postup. Velké díky za pomoc

↑ byk7: To je nejspíš to, co mi dělá problém . Pokud známe vzorec tak S = π × ( R² - r² ) a víme už obsah, tak na místo S dáme 100, že? Dále víme, že poloměr vnější kružnice je roven dvojnásobku poloměru kružnice vnitřní Zkusím to hodně převést na matematiku: R² =2 . r²? Jinak jsem asi ztracená už :-D
↑ Kapicka:
Ne, věta "poloměr vnější kružnice je roven dvojnásobku poloměru kružnice vnitřní" říká, že
, v jakém vztahu jsou tedy veličiny
a
?
↑ Kapicka:
Zdravím,
kolega ↑ byk7: měl nejspíš na mysli opravu tvé chyby

Ano děkuji, už to vidím. Nenapadlo mě to umocnit celé. Zkusím dát dohromady rovnici. Šlo by to takhle? 

Pokud jsem správně pochopila, je tak správně?

↑ Kapicka:
ano, výsledek
je správný ovšem s připsanou jednotkou.

Ano, to mi ulítlo, tedy 
Musím vám všem opravdu moc poděkovat. Teď si uvědomuji, že to nebylo tak složité :-)
Děkuji za váš čas