Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
opět asi otravuju, ale nějak jsem bezradný s výpočty u 5 příkladů..
Vím, že jste mi zde v minulém příspěvku řekli postup a doporučili program, přesto se nějak nemůžu dokopat k výsledku (dělám chyby v mezi výpočtech)
Proto vás prosím o pomoc s těmto 5 příklady:
http://img10.imageshack.us/img10/1548/foto2778.jpg
Budu rád za každý vypočtený díky)

Zkuste sem dat ty mezivypocty.
Prvni je na per partes, druhy na substituci. Ty programy nepomohly?
↑ BrozekP:
Vtipné a přesně to sedne :)
1.sub 2x=t, 2dx=dt,\int(x^2-2t+3) cos t dt a tím jsem skončil
2.sub x+1=t^2, dx=2dt \int\frac{2dt}{\sqrt{t^2-2}} = \int \frac{2dt}{t-2}
3.netuším
4. sub. x-3=t dx=dt \int_2a}^{3} \frac{dt}{t-3} a nevím..
5.sub. lnx=t 1/x ,dx=dt \int_{0}^{1} 1+t dt=\int_{0}^{1} 1+lnx= 1+ (ln1-ln0)=1+1=2
↑ matth3w:
Třeba to vidím špatně, ale ten prvý je takový pěkný na perpartes, což ti již samozřejěm radil BrozekP, proč tedy používáš substituci a pravděpodobně nečteš příspěvky s radami? -)
PS: Koukám, jen na řádek se substitucí, ale co jsi udělal s tím zlomek v příkladu dvě, že ti tam zmizel kvadrát?
PPS: Koukej si přelouskat příspěvek od BrozekP, je tam takový dotaz nedotaz, jestli jde o jednoduchý nebo dvojný integrál (u posledních tří příspěvků), krom toho, že tam máš napsané, jak na to! =)

↑ O.o:
Po přečtení ↑ matth3w: dost pochybuji, že matth3w ví, co to dvojný integrál je.
↑ matth3w:
Nikdy jsi neřešil KVADRATickou rovnici? :-)
U tý 2. ti chybí 2tdt, máš tam jen 2dt, pak to dopočítáš, rozdělíš na 2 integrály a pak je to lehké.
Ta 3. to sme si říkali jako vzoreček, že 
4. To samé, opět 
5. Třeba ln(x)=t
e^t=x
e^t dt=dx a pak Int (1+t) dt
↑ matth3w:
Kvadrátem jsem myslel t^2, přesněji jakou úpravu jsi provedl zde: \int\frac{2dt}{\sqrt{t^2-2}} = \int \frac{2dt}{t-2} ?
Respk. v texu: 
PS: Zobraz si můj příspěvek ať víš, jak vkládat texové zápisy (chybí ti tam totiž tex tagy), oki?
↑ matth3w:
Add 3)
- vyzkoušej si vzorec, který psal ↑ ttopi: nebo použij substituci, kterou ti psal BrozekP a vyjde ti rovnou naprosto jasný integrál, oki (napiš sem svůj postup, když se podíváš na to, co ti napsal ↑ BrozekP:)?
Add 4)
- naprosto stejná poznámka jako u Add 3), nebo spíš naprosto to samé, co ti již napsal ↑ ttopi: a ↑ BrozekP:.
PS: Pokud jde o jednoduchý určitý integrál, tak máš u posledních příkladů navíc integrační znak, ne?
O.o napsal(a):
↑ matth3w:
Add 3)
- vyzkoušej si vzorec, který psal ↑ ttopi: nebo použij substituci, kterou ti psal BrozekP a vyjde ti rovnou naprosto jasný integrál, oki (napiš sem svůj postup, když se podíváš na to, co ti napsal ↑ BrozekP:)?
Add 4)
- naprosto stejná poznámka jako u Add 3), nebo spíš naprosto to samé, co ti již napsal ↑ ttopi: a ↑ BrozekP:.
PS: Pokud jde o jednoduchý určitý integrál, tak máš u posledních příkladů navíc integrační znak, ne?
to 3. fakt netuším, ale jak vidím nekonečno tak si říkám , že se to dělá přes limity....
4.=ln(x-3) ?
↑ matth3w:
Čtyřka ti jako neurčitý integrál vyšla správně (nic těžkého to nebylo, že?), ale dále musíš pokračovat pdole definice určitého integrálu, jinak přes limity je ůvodně snad definovaý určitý integrál a věřím, že ti nebude dělat problém představit si takový pěkný integrál, co jde od nuly do jedné z f(x)=1/x, a i zde budeš muset použít limity (i přes to, že tu nekonečno není) - to jen poznámka na závěr, nic zásadního v ní nehledej ;-).
EDIT: Vykašli se teď na ty meze, nejprve vyřeš integrál, meze dosazuješ až poté! Tedy vrať se k příspěvku od BrozekP, kde je napsáno substituce jmenovatele, tedy udělej substituci t=jmenovatel, podle pravidel, co znáš a uvidíš, že ti rovnou vyjde tabulkový integrál, poté dosazuj až meze, oki?
↑ ttopi:
Mne by přišlo nejlepší, kdyby si to zkusil nejprve substitucí a poté přes ten vzorec, přeci jen tam asi nevidí tu derivaci (jinak to dělám často stejně jako ty, jsem strašně líný člověk a čím méně toho napíši do sešitu u jednoduchých příkladů, tím lépe -)).
Jinak zatím ahoj =)¨.
Prosím o pomoc!!!!
vůbec si nevím rady s říklady 2, 4, 5 a 6.
http://www2.ef.jcu.cz/~mbiskup/HW/U6.pdf
2,4: substituce na odstraneni odmocniny
5: substituce exp(2x)=t nebo 2*exp(2x)=t
6: substituce ln(ln(x))=t
↑ blokblak:
Jo, taky chodím k Biskupovi, a dělá mi problém většinou vše spočítat, takovejch nás je tam víc.
Stránky: 1