Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, nevím si rady, jak postupovat při řešení následujících tří příkladů:
1. Výsadkář klesá s padákem k Zemi rovnoměrným přímočarým pohybem. Jeho hmotnost je 55kg a hmotnost padáku je 5kg. Jak veliká je síla odporu prostředí při tomto pohybu? Tíhové zrychlení je 9,81m/s2.
[Správné řešení: 588,6 N]
// Mám 2 hmotnosti a tíhové zrychlení, bohužel nevím co s nimi. (F = m * g ???)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2. Z děla o hmotnosti 800kg byl vystřelen ve vodorovném směru projektil o hmotnosti 2kg rychlostí 400m/s. Vypočtěte rychlost děla při zpětném nárazu.
[Správné řešení: 1 m/s]
// Zase 2 hmotnosti a rychlost, mám vypočítat druhou rychlost. (existuje vztah mezi 'm' a 'v'???)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
3. Vypočítejte práci vykonanou plynem při stálém tlaku 50000Pa, změní-li se jeho objem z 0,4m3 na 1,6m3.
[Správné řešení: 60000 J]
// Tady vůbec netuším, jak postupovat, vzorec pro vztah mezi prací 'W' a tlakem 'p' jsem nenašel.
Prosím o napovězení, jak postupovat či jaké vzorce použít. Mnohokrát děkuji za pomoc.
↑ FilipCZ:
Dobrý den.
První příklad je diskutován tady: Odkaz