Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den :) moc prosím , jestli by mi někdo nemohl napsat rovnici k tomuto úkolu (na výsledek jsem sice přišla, ale pouze logickou cestou)
Bazén se napustí 1. potrubím za 45 min. Má-li se napustit do dvou třetin za 1/4 hodiny, je potřeba otevřít na 10 min. ještě 2. potrubí. Za jak dlouho by se bazén napustit pouze 2. potrubím?
Já jsem to počítala stylem, že 1. potrubí poběží 15 minut a to 2. pouze 10 minut. Tudíž musí mít o 1/3 vyšší výkon, aby stačilo udělat totéž, co 1. čerpadlo za 15 minut. Takže jsem 45 vydělila 3 a vyšlo mi 15, což jsem odečetla od 45 a vyšlo mi 30 minut :D
Jenže nevím, jak na to sestavit rovnici nebo jakýkoliv jiný smysluplný výpočet :D Takže moc prosím, jestli by mi někdo mohl pomoci :)
↑ Vevercak:
Dobrý den.
Pokud doba naplnění bazénu 2. potrubím = x, pak bych řekl, že by měla platit rovnice
.
Edit - ještě doplním:
Podle mě není řešení úsudkem méně smysluplné, než každé jiné.