Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, mám zadanou úlohu: Sestrojte trojúhelník ABC, jestliže je dáno α=45∘ , β=60∘, poloměr kružnice opsané r=2 cm,
Nejdříve jsem si udělala libovolný trojúhelník A´B´C´ kde jsou úhly alfa a beta, potom narýsovala kružnici opsanou tomuto trojúhelníku se středem v bodě S a abych došla k hledanému trojúhelníku, tak sestrojím postupně všechny strany trojúhelníku A´B´C´ ve stejnolehlosti se středem v bodě S, jenomže nevím s jakým koeficientem. Zkoušela jsem si změřit velikost kružnice opsané A´B´C´ a 2 vydělit tímto číslem, ale to mi nikdy nevyšlo. Jak přijdu na ten koeficient ? Díky.
Ahoj ↑ VMF:,
Tvoja myslienka je dobra.
Akoze mas zostrojit rovnolahly trojuholnik, najdenemu pomocnemu trojuholniku, riesenie sa robi graficky.
Cize staci vediet urcit taku rovnolahlost ktora transformuje usecku dlzky r na usecku dlzky 2.
Mas na to nejaky myslienku ?
No já uvažuju tak, že koeficient stejnolehlosti ϰ se má rovnat velikost úsečky SX´ lomeno velikost úsečky SX, kde S je tedy střed kružnice opsané a bod X je je libovolný bod na jedné straně pomocného trojúhelníku a X´je obraz bodu X, tak potom ϰ=2/r, r je poloměr kružnice opsané pomocnému trojúhelníku, ale takto mi to zatím nevyšlo
Ahoj ↑ Honzc:,
Pochopitelne, ale kolegina sa skusala pouzit rovnolahlost, tak som jej naznacil ze je to jedna mozna cesta.
↑ vanok:
No já uvažuju tak, že koeficient stejnolehlosti ϰ se má rovnat velikost úsečky SX´ lomeno velikost úsečky SX, kde S je tedy střed kružnice opsané a bod X je je libovolný bod na jedné straně pomocného trojúhelníku a X´je obraz bodu X, tak potom ϰ=2/r, r je poloměr kružnice opsané pomocnému trojúhelníku, ale takto mi to zatím nevyšlo
↑ VMF:,
Na tu rovnolahlost staci narysovat usecku dlzky r ( ak jej dlzka je 2cm tak netreba nic robit)
Oznac ju [MN]
Potom na inej rovnobeznej priamke usecku dlzky 2 cm, oznac ju [PR]
Staci narysovat priamky MP, NR, ich priesecik urci stred rovnolahlosti.
Metoda dana ↑ Honzc:je rychlejsia.
( ale tvoja metoda je tak co tak dobra... A si ju sama nasla)
↑ vanok:
Asi pořád nerozumím, co myslíš, na obrázku mám pomocný trojúhelník. Úhly alfa a beta odpovídají zadáni, potom jsem sestrojila kružnici opsanou, v tomto případě má poloměr R=4,5 cm a střed této kružnice je střed stejnolehlosti, kterým budu zobrazovat postupně strany trojúhelníku, abych získala hledaný trojúhelník, jen je problém takový, že nevím s jakým koeficientem je mám zobrazit, nevím, jak ho získám.
↑ VMF:
Ahoj.
Ten koeficient stejnolehlosti číselně nepotřebuješ, budeš ho mít formou páru úseček o délkách
(poloměr kružnice z pomocné konstrukce) a
(poloměr kružnice dané) . Zmenšení (resp. zvětšení)
libovolné další úsečky v poměru
lze provést metodou čtvrté geometrické úměrné.
Nie S nie je stred hladanej rovnolahlosti.
Narysuj v tvojom pomocnom rojuholniku lubovolnu usecku dlzky r ( dlzka sa prenasa kruzitkom)
Mozes vybrat napr usecku [A'S].
Potom narysuj jednu rovnobeznu z A'S
Na nej marysuj jednu usecku co meria 2 cm.
Staci? Ak nie napis
↑ vanok:↑ Rumburak:
aháá, už mi to všechno došlo, v čem jsem pořád dělala chybu, děkuji vám oběma !
Stránky: 1