Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ Jan Jícha:↑↑ Jan Jícha:Chybný odkaz jsem opravil. Děkuji za upozornění. Připomínky ke grafické podobě jsem předal tvůrci našeho webu. :-) Děkuji, Petr Beremlijski
↑↑ Kondr:Děkuji za připomínky. Pokusíme se je projít. Materiály samotné jsou volné (jde o materiály vytvořené v projektu OP VK).
↑↑ jelena:Nerozumím, v čem má být nejednoznačnost. Monotonie přece není definována pomocí pojmu derivace.
Časovou náročnost testů neodhadujeme, ale záměrem je vytvářet takové testy, aby byly použitelné i časově při výuce.
↑↑ Peta8:Od začátku roku 2013 (ale to na něm téměř ještě nic nebylo) má zatím 3276 unicitních návštěvníků, kteří si zobrazili 33247 stránek.
↑ petr_beremlijski:
děkuji :-) jen se ptám, jak se s radosti (a nejen) zapíší intervaly monotonnosti těchto funkcí: . Nijak to nespěchá, děkuji.
↑ jelena:Pekny den. To je asi obecna otazka. Jak to je v projektu nevim, ale jestli je otazka minena tak, ze jedna z odpovedi a
je spatne, tak to je podle mne spis opodstatnele jenom v pripade, ze je v otazce presne uvedena definice monotonie ktera se ma pouzit a neni to test z matematiky ale z logiky. Mam za to, ze rozumny vyucujici vi, ze v ruznych materialech to je jinak (nekdo uvazuje monotonii jenom na otevrene mnozine, nekdo na obecne) a uzna kteroukoliv, protoze pouzivani materialu i od jinud je plus a znaci zvidaveho ducha.
↑ jelena:První funkce je dle mého názoru rostoucí v a druhá funkce je klesající v
.
↑ kaja.marik:, ↑ petr_beremlijski:
Zdravím a děkuji,
otázka je míněna tak, že jsem se ptala v předchozích příspěvcích, zda je referenční teoretický materiál (např. si představuji Poláka, nebo, jak uvádí pan Petr Kovář sadu Matematiky pro gymnázia).
V tématu ohledně monotonie funkce jsem zrovna narazila na situaci, kdy jen z definice jsem neuměla vyvrátit (nebo potvrdit), že výsledek v Petákové obsahuje překlep (má , nebo, že jen rozdíl v definici + příspěvek 7 stejného tématu.
Ale zrovna v tomto cvičení ve výsledcích asi překlepy budou (napr. ).
rozumny vyucujici vi
:-) samozřejmě, ale testy v projektu vyhodnocuje stroj, tak proto by ten referenční materiál byl vhodný (ale zas kontrolovat, aby i v dalších edicích souhlasil s projektem - sama potíž z toho).
↑ Jan Jícha:
Ještě zdravím,
myslím, že označení nejde použit ani pro R, používáme jen (-oo,... nebo +oo). Tedy otevřený interval. Tento "překlep" mne vedl na domněnku, že i v jiných výsledcích může být překlep.
V Polákovi starší vydání (1976) je definice stejná, ale potom mi není jasné, že má (cituji) "funkce je klesající v intervalu (-oo, 0>, neboť pro všechna
je
" (vždyt to neplatí pro samotnou 0, tedy interval by měl být otevřený i v 0).
To je spíš ukázka, že referenční teoretický materiál je dobré mít jednoznačně a dosažitelně.
Edit: v zápisu bylo přehozeno znaménko, opraveno v příspěvku.
↑ jelena:
Dobrý den,
moc nerozumím textu v závorce
(vždyť ...)
Dle linkované definice monotonie funkce na intervalu, je tvrzení:
funkce je klesající v intervalu
, neboť
je
pravdivé. Nula (krajní bod intervalu) nečiní problém. Jediná chyba tam byla ve znaménku při porovnávání funkčních hodnot
↑ oldrich.vlach:
Zdravím Vás,
ohledně znamének > < jsem měla překlep, opraveno. Ale já mám (z Poláka) pro uzavřený interval před 0 znaménko
tak (
) a proto říkám, že pro 0 to neplatí.
A Vy máte před 0 znaménko tak
, tak u Vás platí. Proto se ptám, zda je správné posuzovat i krajní bod intervalu, nebo mít interval otevřený a je po debatách?
---------------
OT: pozoruji, že byla zavedená nová možnost přispívání na provoz plácku :-) Ale zaktualizovat Manuál, to nic.
Pozdravujem ↑ jelena:,
Vo vela matematickych co poznam, monotonne funkcie su definovane na nejakom intervale I, bez toho aby bolo upresnene nieco o nom.
↑ vanok:
Také zdravím,
šlo o to, jak zapsat interval monotonie pro funkce:
1.
2.
↑ viz příspěvek 58: V písemné práci není problém napsat komentář, případně své zdůvodnění obhájit (nebo neobhájit). Ale v testu s možnosti volby si tak mohu způsobit zbytečnou chybu - jen pro jemné rozdíly v definici.
↑ jelena:
Skutocne, to si dobre videla, ze som necital cele vlakno.
V takom pripade by som bral ten najvadci mozny.
1) odpoved: striktne monotonna na
2) odpoved: je striktne monotonna na kazdom z inervalov ;
Poznamka: niekto sa moze zmylit v odpovedi, au pouzije vetu o znamienku derivacie kazdej z funkcii. ( a tak, implicitne predpoklada ze sa zaujimame o vsade derivantelne funkcie...co tu neplati)
Monotonnost sa tu da vysetrit aj inac
↑ vanok:
Zdravím a děkuji, celá debata vznikla, že jsem se ptala na "referenční teorii" ↑↑ jelena: (jelikož si myslím, že u tak rozsáhlého testovacího projektu je to dobré mít).
↑ jelena:
Pozdravy, tak aspon dufam, ze som pomohol vyjasnit situaciu.
A tiez poukazat na nebezpecie, ze pouzit nejaku teoremu bez pozozneho overenia hypotez nemoze dat ( skoro nikdy) dobru odpoved, a nikdy platny dokaz.
Iste to ma aj suvis z dobrou redakciou.
↑ jelena:
Dobrý den, omlouvám se za reakci až nyní, moc sem nechodím.
Poláka bohužel neznám a bral jsem tedy definici z Vašeho odkazu na wikipedii. Ta říká přesně to, co jstem tam měl napsáno (otázka na ostré/neostré znaménko nerovnosti).
↑ oldrich.vlach:
děkuji, ale pořád v tomto zápisu
wikipedie napsal(a):
Monotonie globální (na intervalu):
Funkce je na intervalu I rostoucí, jestliže pro všechnaz tohoto intervalu platí:
.
a obdobně pro klesající. Pro všechna x menší y z tohoto intervalu (tedy i pro 0 menší čeho z tohoto intervalu?). Pořád mluvíme o intervalu .
moc sem nechodím... Poláka bohužel neznám
:-) kolega Rumburak také tvrdil, že odmaturovat z ČJ jde bez čtení díla Karolíny Světlé, tak abyste sem nechodil častěji a budu Vám pročítat nejlepší místa z Poláka (jako kolegovi). Mám výborný tisk ze začátku 70. let.
Zpět k problému - věřím, že v projektu bude zařazen test pro vyšetření monotonie (zatím nevidím), tak ho vyplním a porovnám definice. To bude asi nejvíce průkazné. Zdravím Vás a kolegy.
↑↑ petr_beremlijski: Já to otevřel v Adobe readru a stejně to nejde.