Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 04. 2016 11:36

Katsushiro
Místo: Rožnov pod Radhoštěm
Škola: VŠB TUO - FEI
Pozice: student
Reputace:   

Derivace ve smyslu distribuce

Ahoj všichni!

Učím se o distribucích a narazil jsem na příklad, který tak nějak nemůžu vyřešit. Potřebuji udělat derivaci ve smyslu distribuce nějaké delší funkce a jsem zaseknutý na integrálu ($\farphi(x)$ je testovací fce - tedy má kompaktní nosič)

$\int_{-1}^{1}  (1-x^2) \varphi'(x) dx$

Díky osové souměrnosti jde pravděpodobně přepsat na

$2\int_{0}^{1}  (1-x^2) \varphi'(x) dx$

A to jde pomocí per partes upravit na

$2 [(1-x^2) \varphi(x)]^1_0 -2 \int^1_0 -2x \cdot \varphi(x) dx = 2 \varphi(0) + 4 \int^1_0 x \cdot \varphi(x) dx$

Netuším ale, jak mám postupovat dál...

Pokud budete mít jakékoliv nápady, prosím, poraďte :-)

Moc díky,
Katsu

#2 17. 04. 2016 18:02

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Derivace ve smyslu distribuce

Zdravím,

k vstupním krokům doplním, že pokud budu uvažovat jen část z úvodního zápisu, která je problémová $\int x^2 \varphi'(x)\d x$, tak po dvou per partes by mělo dojit na algebraickou rovnici, ze které se vyjádří  $\int x^2 \varphi'(x) \d x$. Ověř, prosím, zda to tak je. Děkuji.

#3 18. 04. 2016 00:52

Bati
Reputace:   192 

Re: Derivace ve smyslu distribuce

Ahoj,
stačí jediné per partes (tvoje úprava pomocí symetrie nefunguje, protože test. fce nemusí být sudá):
$\int_{a}^{b}  (1-x^2) \varphi'(x)\,\mathrm{d}x=[(1-x^2)]_a^b-\int_{a}^b(-2x)\varphi(x)\,\mathrm{d}x=-\int_{a}^b(-2x)\varphi(x)\,\mathrm{d}x\quad\forall\varphi\in C^{\infty}_c((a,b))$,
odkud hned vidíme, že $(1-x^2)'$ je regulární distribuce reprezentovaná funkcí $-2x$ (což ale víme odzačátku, protože $(1-x^2)'=-2x$ platí i v klasickém smyslu).

Zápatí