Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 04. 2009 11:53

Danica
Zelenáč
Reputace:   

Geometrické rozložení pravděpodobnosti

Mám zjistit,zda má základní soubor geometrické rozložení pravděpodobností.Mám daný náhodný výběr:
$x_i$    2    3    6   9a více
$m_i $  15  10   8   12
Vypočítala jsem si střední hodnotu EX=4,8 a z toho p=0,1724 a pak tedy z toho q=0,8276
Teď chci spočítat pravděpodobnost pro jednotlivé počty(nebo intervaly?)
No a teď nevím jestli správně sformuluji můj problém.Pokusim se o to:
Počty nebo intervaly(nevím jak to správně nazvat) nejdou za sebou,proto je upravím.Musím žačít od nuly.U prvního intervalu 2 bude tedy upravený počet 0+1+2.
A ted nevím jestli budu pravděpodobnost pro první interval 2 počítat jako $P=p^0 .q+p^1. q+p^2q$ a nebo $P=p^3.q$.Poraďte mi prosím ať se hnu z místa.Pak určitě přijdou další dotazy.
Díky předem.

#2 24. 04. 2009 18:21

Danica
Zelenáč
Reputace:   

Re: Geometrické rozložení pravděpodobnosti

↑ Danica:
Nevím jestli jsem blbě formulovala svůj problém nebo je to opravdu tak složité.Poraďte prosím.

#3 24. 04. 2009 19:10

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

↑ Danica:
Ja by som povedal, že to je skôr z neznalosti témy ako z neochoty poradiť. Ja osobne ti neviem poradiť, táto téma ma ešte len čaká. Takže sa možno ešte niekto ohlási.

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#4 24. 04. 2009 21:00

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Danica:, ↑ lukaszh:

Zdravím vás :-)

zkusila bych to řešit přes testy o rozdělení (přes chi-kvadrat) - testuji hypotezu, že rozdělení je geometrické proti hypotéze, že není geometrické:

Pro geometricke rozdelení platí:

q= 1/2

p_(xi) pro výsledky pokusů je dle vzorce: (1-q)*q^i

pro 0 p je 1/2, pro 1 je 1/4, pro 2 je 1/8 atd.   

sestavim tabulku teoretických četnosti a praktických (celkém pokusu máme  15+10+8+12=45):

x_i teoretické:                            0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, "9 a více"

p_i teoretická pravděpodobnost:   1/2, 1/4, 1/8, 1/16 ....

m_i teoretická četnost:                45/2, 45/4, 45/8, 45/16.....

sloučím do stejných tříd jako zadání: (0, 1, 2 do jedné třídy), (3 odpovídá jedné třidě), (4, 5, 6 do jedné třídy), (7, 8, 9 do jedné třídy) a pro každou novou třídu sečtu p_i z použitých tříd - to je myslím, odpověď na otázku, co je v úvodním příspěvku. 

x_i praktické - opiši z tabulky ze zadání pod sebou.

Zkontroluji, zda četnost v jednotlivých třidách je alespoň 5 (pokud ne, tak ještě třídy sloučím, ale myslím, že by podle zadání měla vycházet, že slučovat nebudeme)

A teď použijí vzorec pro chi-kvadrat - http://en.wikipedia.org/wiki/Pearson%27 … quare_test 

a podle tabulky (měla by byt ve studijních materálech) stanovim, zda hypoteza je splněna.

Hladina významnosti (5 % nebo 1 %), budeme potřebovat počet stupňů volnosti k  - opět, co je doporučeno ve studijních materiálech.

Doufám, že to alespoň trochu srozumitelné a není úplně zcestné, moc se omlouvám za úpravu.

Ostatně - ke statistice se velmi hlasil kolega Lishaak - ale asi finišuje bakalařku, tak ho zdarvím :-)

#5 26. 04. 2009 17:34

Danica
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena:
děkuji za pomoc

Zápatí