Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Mám zjistit,zda má základní soubor geometrické rozložení pravděpodobností.Mám daný náhodný výběr:
2 3 6 9a více
15 10 8 12
Vypočítala jsem si střední hodnotu EX=4,8 a z toho p=0,1724 a pak tedy z toho q=0,8276
Teď chci spočítat pravděpodobnost pro jednotlivé počty(nebo intervaly?)
No a teď nevím jestli správně sformuluji můj problém.Pokusim se o to:
Počty nebo intervaly(nevím jak to správně nazvat) nejdou za sebou,proto je upravím.Musím žačít od nuly.U prvního intervalu 2 bude tedy upravený počet 0+1+2.
A ted nevím jestli budu pravděpodobnost pro první interval 2 počítat jako
a nebo
.Poraďte mi prosím ať se hnu z místa.Pak určitě přijdou další dotazy.
Díky předem.
↑ Danica:
Ja by som povedal, že to je skôr z neznalosti témy ako z neochoty poradiť. Ja osobne ti neviem poradiť, táto téma ma ešte len čaká. Takže sa možno ešte niekto ohlási.
↑ Danica:, ↑ lukaszh:
Zdravím vás :-)
zkusila bych to řešit přes testy o rozdělení (přes chi-kvadrat) - testuji hypotezu, že rozdělení je geometrické proti hypotéze, že není geometrické:
Pro geometricke rozdelení platí:
q= 1/2
p_(xi) pro výsledky pokusů je dle vzorce: (1-q)*q^i
pro 0 p je 1/2, pro 1 je 1/4, pro 2 je 1/8 atd.
sestavim tabulku teoretických četnosti a praktických (celkém pokusu máme 15+10+8+12=45):
x_i teoretické: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, "9 a více"
p_i teoretická pravděpodobnost: 1/2, 1/4, 1/8, 1/16 ....
m_i teoretická četnost: 45/2, 45/4, 45/8, 45/16.....
sloučím do stejných tříd jako zadání: (0, 1, 2 do jedné třídy), (3 odpovídá jedné třidě), (4, 5, 6 do jedné třídy), (7, 8, 9 do jedné třídy) a pro každou novou třídu sečtu p_i z použitých tříd - to je myslím, odpověď na otázku, co je v úvodním příspěvku.
x_i praktické - opiši z tabulky ze zadání pod sebou.
Zkontroluji, zda četnost v jednotlivých třidách je alespoň 5 (pokud ne, tak ještě třídy sloučím, ale myslím, že by podle zadání měla vycházet, že slučovat nebudeme)
A teď použijí vzorec pro chi-kvadrat - http://en.wikipedia.org/wiki/Pearson%27 … quare_test
a podle tabulky (měla by byt ve studijních materálech) stanovim, zda hypoteza je splněna.
Hladina významnosti (5 % nebo 1 %), budeme potřebovat počet stupňů volnosti k - opět, co je doporučeno ve studijních materiálech.
Doufám, že to alespoň trochu srozumitelné a není úplně zcestné, moc se omlouvám za úpravu.
Ostatně - ke statistice se velmi hlasil kolega Lishaak - ale asi finišuje bakalařku, tak ho zdarvím :-)
Stránky: 1