Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
Nevíte, jak vyřešit tenhle příklad? Předem děkuji.
V dané kružnici jsou sestrojeny dva poloměry, které svírají úhel o velikosti a. Sestrojte tětivu kružnice, která je svými průsečíky s poloměry rozdělena na třetiny.
Ahoj, mrkni na toto:
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=20529
Našel jsem ještě jednu úlohu na stejnolehlost, se kterou jsem nehnul...
Zadání:
Jsou dány 2 různoběžky 'a', 'b' a kružnice 'k' tak, že 'a' je je sečnou. 'b' leží ve vnější oblasti kružnice k.
Sestrojte všechny kružnice, které se dotýkají kružnice 'k' a přímek 'b', 'b'.
Myslel jsem, že udělám libovolnou kružnici 'l', která se dotýká obou přímek (a se středem na ose úhlu, který svírají různoběžky). Pak spojím střed původní kružnice 'k' s vrcholem a pomocí stejnolehlosti zobrazím 'l' → výsledek.
Ale výsledná kružnice se protínala s kružnicí 'k' a neřeší to případ, kdy střed kružnice 'k' bude ležet mimo daný úhel
Zdravím,
↑ 2pir: je lepší si založit nové téma, ale nepřidávat novou úlohu do již diskutovaného tématu. V zápisu zadání máš nejspíš nějakou nepřesnost s označením přímek. Pokud jsem správně přečetla zadání, měla by to být Apolloniova úloha ppk (zvol si Tvé umístění). Pokud nepomůže, založ si, prosím, nové téma viz pravidla. Děkuji.