Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj, potřebuji pomoct s výpočtem.
Příklad:
Řešila jsme přes rozklad na parciální zlomky. Prní člen mi vyšel ale ty další dva ne.
Řešila jsem:
Výsledek:

Děkuji.
Nevychází mi to C. Počítala jsem:

Moc nerozumím tomu výsledku totiž, tomu: 
Já myslela že má byt všechno z integrované. Možná to chápu špatně, my jsme totiž takové to příklady nedělali, tak právě nevím, co s nimi.
↑ emhertlova:
Možno sa mýlim, ale mne vyšlo
a z toho
.
Mám rovnice

Ale nekontrolovala som a môžem sa mýliť.
Vyšlo mi:
To c vo výsledku je iné ako C pri tých koeficientoch.
Už som to kontrolovala, vyzerá to, že to mám dobre.
http://math.feld.cvut.cz/mt/txtd/3/txc3db3i.htm

Mě vyšlo, že A=2 (coz podle výsledku sedí), B=-1 (coz podle výsledku taky sedí), ale to C nevyšlo.

Jo tak to C už mi taky vyšlo -6, ale nechápu jak přišli ve výsledku na ten tvar: 
↑ emhertlova:
Ale odkiaľ sú tie tvoje rovnice?
Z mojich to C vyšlo -6.

Mě už to C taky vyšlo, ale ne v celkovém výsledku, který uvádím nahoře. Nevím, proč to tak je, já bych pak udělala integraci že bych 6 vytkla před integrál a nějak to z integrovala, ale oni mají ve výsledku to 6/(x+1), a já bych u toho třetího členu čekala taky logaritmus, nebo nějakou jinou funkci, která vyjde po integrování.

Toto C nemá s tým C v parciálnych zlomkoch nič spoločné, už som ti to písala.
Integruješ toto, sú na to predsa pravidlá, nájdi si ich niekde:
Správnosť výsledku pri integrovaní sa dá jednoducho overiť deriváciou.

Aha. Toho příspěvku jsem si všimla až teď, omlouvám se.
↑ emhertlova:
Je to len konštanta, ktorá sa do výsledku pridáva preto, lebo keď sa výsledok overuje deriváciou, tak derivácia pridanej konštanty bude 0. Konštanta teda vždy k riešeniu patrí, je súčasťou riešenia.