Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím, v potřebovala bych přes víkendy pochopit diferenční rovnice. Mám tohle zadání
yn+2 + 4yn+1 + 3yn = 16n + 12, počáteční podmínky je y1 = 2, y2 = 6.
Existuje nějaký obecný postup, podle kterého bych to mohla zvládnout? Snažila jsem se to najít jak na internetu, tak pochopit z přednášek, ale nic...
Tak kdyby byl někdo tak hodný, byla bych moc vděčná
↑ marketa0007777:
Jedná se o lineární diferenční rovnici s konstantními koeficienty a speciální pravou stranou. Najdříve je vhodné vyřešit homogenní přidruženou (někdy též tzv. zkrácenou) diferenční rovnici a poté (dle příslušné přednášky) patrně použít metodu odhadu partikulárního řešení. Připomínám, že k vyřešení homogenní diferenční rovnice je potřebné sestavit její charakteristickou rovnici, jejíž kořeny prozradí okamžitě explicitní předpis řešení.

↑ Marian: tak už snad vše chápu krom odhadu partikulárního řešení.. Nebyla by prosím k tomu nějaká rada?

↑ Al1: odkazy mi nejdou otevřít, chce to přihlášení na email na centrumu, který nemám..
Není nějaká jednoduchá rada, jak odhadnout partikulární řešení?