Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
ahoj, trapi mne pr. 
podle prvních nekolika clenu intuitivne urcim, ze rady konverguje k 1, ale neumim najit obecny vzorec pro n-ty clen, nebo najit jiny postup, jak dokazat konvergenci. kdyz radu rozdelim na dve, pak je to
.
dekuji za radu
Ahoj ↑ petule16:,
Popis podrobnejsie tvoje pokusy.
Tvoj zapis nie je velmi citatelny.... Oprav ho prosim.
↑ vanok:
ukolem je zjistit, zda nekonecna rada
konverguje ci diverguje. pokud rozdelim na dve rady
pak kazda zvlast diverguje k nekonecnu, ale to mi nepomuze. napsala jsem si nekolik prvnich clenu rady a usoudila, ze rada konverguje k jednicce. vim, ze mohu urcit jako
, ale neumin najit vzorec pro soucet n-teho clenu. popr. jinou metodu, jak dokazat, ze rada konverguje.
omlouvam se za nejasne zadani, uz jsem pochopila praci s LaTeXem.
↑ Pavel:,
Mas pravdu, ze porovnanie z radou n/2 moze pomoct ( i ked to da odpoved na aku kolegina necakala).
↑ petule16:
Použij limitní srovnávací kritérium. Spočítej limitu a uvidíš víc.
↑ petule16:,
Alebo este, studovali ste asymptoticke rozvoje? Tak mas moznost ich vyuzit v tomto cviceni.
No vsak uplne staci ↑ vanok:, ak vypocitas ↑ Pavel:.
↑ vanok:
asymptoticke rozvoje neumim. jiz jsem se dopracovala k tomu, proc srovnat s radou 1/n. ta ovsem diverguje a tedy puvodni rada by take divergovala. coz je v rozporu s mym predpokladem, jsem ale zacatecnik, tak se na intuici nebudu spolehat. kdyz ovsem spocitam limitu, vysla 0. domnivala jsem se, ze musi vyjit cislo z intervalu (0,
) otevreneho, tedy, ze nesmi vyjit 0 a
.
Ta limita je 1/2.
Preto tvoja rada a rada clenu 1/2n su zaroven alebo konvergentne alebo divergentne.(take dva rady sa vokaciu ekvivalentne)
A ako si dobre konstatovala tvoja rada preto diverguje.
Ostava ti najst spravne tu limitu.( aby si mala dobry dokaz) cf. ↑ Pavel:

Ahoj,
téma je už sice vyřešené, ale ekvivalentně šel příklad vyřešit i intuitivním rozdělením na dvě řady:
Dále lze nalézt jednotlivé součty prvních n členů dílčích řad:
pravou stranu rovnice upravit:
Na závěr stačí dokázat platnost nerovnice a tím divergenci původní řady:
Hoj
Stránky: 1