Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravim , vedel by mi niekto prosim pomoct, ako spocitat, ci sa jedna o kontrahujici zobrazeni, resp urcit koef. kontakce? Podla definice vlastne plyne, ze je potreba aby rozdil funkcnych hodnot v absolutni hodnote byl mensi nez rozdil bodov na osi x v absoultni hodnote (graficky)
Mam to overit pro funkci: ![kopírovat do textarea $\[\frac{4x-4}{sqrt(x^2 - 2x +36)}\]$](/mathtex/3e/3e1ef4ea7d4d2c1352e663a9ac50a570.gif)
Z obrazku grafu mi pride, ze to bude kontrahujici zobrazeni, s koeficientom blizicim se k jednicke, ale nevim jak to spocist, resp jak udelat takovy odhad, aby som dostal 
tak aby q bylo z intervalu (0,1], kde q nazyvame koeficient kontrakce, a musi to platit pro vsechna x,y z def.oboru
dakujem pekne vopred

super, mockrat dekuji, a kdyby jsem chtel koeficient kontakce spocitat, budem menit tu jendičku za nejaku inu konstatu a zistovat kdy to jeste plati? diky moc
↑ kajzlik:
Pozor na detaily - derivace funkce f(x) = -100x je všude menší než jedna, ale f(x) kontrakce rozhodně není.