Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte :) Mohli by ste mi, prosím, poradiť, ako vyrátať tento príklad?
Z triedy náhodne vyberieme 1 žiaka. Je to dievča. Táto udalosť mala pravdepodobnosť 5/12. Zo zvyšných žiakov náhodne vyberieme 1 žiaka. Je to chlapec. Táto udalosť mala pravdepodobnosť 3/5. Určte počet žiakov triedy. (36)
Veľmi pekne ďakujem :)
Ahoj, Janka, :)
Prostou logikou: jmenovatel podobnosti se musí lišit o jednoho žáka, přičemž násobek čísla 12 musí vyjadřovat skutečný počet žáků; kdyby to byl dvojnásobek, pak číslo 23 není dělitelné 5, což nesedí, trojnásobek dělá 36, o jednoho méně je 35, což pěti dělitelné je, pak bychom dostali:
zlomek vyjadřuje, že ve třídě je 15 dívek z 36
a
- 21 chlapců z 35 dětí, protože jedno děvče už jsme vybrali... :)
Kontrolou 21 + 15 = 36 ... počet sedí. :)
↑ Janka o_O:
Zdravím,
můžeš řešit např. takto
označím dívky jako d a kluky k
Všech je 
Vyberu holku - pravděpodobnost bude 
Po výběru mám už jen
lidí
Vyberu kluka - pravděpodobnst bude 
A už jen vyřešit soustavu
Edit: Postup gadgetky je jednodušší, svůj ale ponechám jako jiný způsob řešení
↑ gadgetka:
Ja som to riešila tak isto :D, ale nechápem, ako môžeš spočítať 15+21, keď menovateľ je odlišný? Pri 15 je 36 a pri 21 je 35 :)
↑ gadgetka:
Aha, jasné, potom, čo vyberieme dievča, je žiakov už iba 35 :D Ja som tomu nechápala .... lebo som to rátala tak ako ty, ale keď som spočítala 15/36 + 21/35, tak mi nevyšlo 1 a nechápala som, prečo.
Ďakujem veeeeľmi pekne :)