Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Dobrý den,
našel by se někdo, kdo by mi vysvětlil jak na následující úkoly? 
Budu to brát postupně a pasát, co si myslím že vím o každém úkolu:
1) Funcke je spojitá v nějakém bodě, pokud je tam funkční hodnota stejná jako limita.
V tomto případě je funkční hodnota 0. Zkusil jsem spočítat dvojnásobné limity:

Dvojnásobné limity se nerovnají, neexistuje tedy dvojná limita
a funkce není v bodě (0,0) spojitá.
2) Tady vůbec nevím jak spočítat parciální derivace funkce, když je v tom bodě definovaná jakoby "mimo normální předpis". Tipl bych si, že prostě zderivuji funkční hodnotu v daném bodě a obě derivace budou 0. Ale nevím co s tím.
3) Vím, že pokud má funkce na okolí nějakého bodu všechny parciální derivace a tyto parciální derivace jsou spojité v tom bodě, tak je funkce v daném bodě diferencovatelná.
Ale to je zřejmě úzce spjato s bodem 2), takže si taky nevím rady.
Děkuji za případné reakce.
↑ bert.blader:
Ahoj.
Správně jsi zjistil, že daná funkce není v [0, 0] spojitá. Porovnej tento výsledek s větami
Věta 1: Má-li fce v daném bodě totální diferenciál, pak je v tomto bodě spojitá.
Věta 2: Má-li fce v daném bodě spojité parciální derivace, pak má v tomto bodě i totální diferenciál.
Šlo by úlohu vyřešit i bez těchto vět - výpočtem PD a z definice TD, ale bylo by to poněkud pracnější.

↑ Rumburak:
Nejsem si úplně jistý, jak bych mohl příklad pomocí těchto vět vyřešit.
Z toho, že funkce v daném bodě není spojitá nemohu z vámi uvedených vět nic usoudit nebo ano?
Přijde mi, že pokud spočítám parciální derivace a budou spojité, tak mohu z říct, že funkce je v daném bodě spojitá.
Ale nemohu tvrdit opačně, že funkce nemá spojité parciální derivace (nebo nemá totální diferenciál), protože není spojitá.
Nebo se pletu? Nejsem si jistý co z čeho vyplývá a co naopak nevyplývá.
Ahoj ↑ bert.blader:.
Viz obměněná implikace, 6. třída ZŠ.

↑ Bati:
Máte pravdu, vůbec mě to nenapadlo. Tak už je mi to jasné.
Děkuji
Stránky: 1