Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
prosím Vás, chtěl bych se zeptat, proč je výpočet takový jak je na obrázku?
Když integuji √2x - x^2/2 podle x (dx) tak se chci zeptat, proč jí výpočet následovný?
Tedy [ √2 * (x^3/2) /(3/2) to chápu, ale nechápu, kde se vzala následně - 1/2 * x^3/3] od nuly do tří?
Tedy kde se následně vzala ta jedna polovina?
Děkuji moc! 
Tu jednu polovinu vytknu před integrál ze zlomku x^2/2 , že?
Potom ale nechápu úpravu jak píšete √x/√2 - to proč? :-/
Navíc já v sešitě mám - 1/2 v té závorce a vy tam 1/2 máte jako násobek před závorkou!
Tohle jsme počítali v hodině na tabuli a psal to učitel, takže to má určitě dobře, Proč Váš postup je tedy úplně rozdílný?
Pokračování je následovné v sešitě, které také vůbec nechápu!
Nejdříve jsem vytkl 1/2 před integrál.
Proto tam vznikne 
Jsou tu asi tak 3 varianty. Buď jsem udělal chybu já, nebo učitel, nebo jsi to špatně opsal.
Pokud nechápeš, co se dělo potom, stačí si přečíst. Odkaz
EDIT: Tak tedy - v úpravě jsem udělal chybu já - teď už to bude snad dobře vidět :-)![kopírovat do textarea $\int_0^2(\sqrt{2x} - \frac{x^2}{2})dx = \frac{1}{2}\int_0^2(2\sqrt{2x}-x^2)dx =
\frac{1}{2}[\frac{4\sqrt2}{3}x^{\frac{3}{2}}-\frac{x^3}{3}]_0^2 = [\frac{2\sqrt2}{3}x^{\frac{3}{2}}-\frac{x^3}{6}]_0^2 $](/mathtex/10/103a036e1baabea7595c46d26350e634.gif)
Což už je to stejné jako máš ty od pana učitele. Jediná úprava co tam byla, je že se 1/2 vytkne před integrál a potom už integruješ jako vždy.
Výraz
spočítáš takto:
Tedy, že do funkce uvnitř hranatých závorek dosadíš horní mez mínus funkce v bodě, který odpovídá dolní mezi.![kopírovat do textarea $[\frac{2\sqrt2}{3}x^{\frac{3}{2}}-\frac{x^3}{6}]_0^2 = \frac{2\sqrt2}{3}2^{\frac{3}{2}}-\frac{2^3}{6} - (\frac{2\sqrt2}{3}0^{\frac{3}{2}}-\frac{0^3}{6}) = \frac{4}{3}$](/mathtex/a8/a80b2294c7bab34f193fcf82edf4eeb5.gif)
Můžu, prosím, ještě dotaz?
Proč ∫ -sin (2x) = je 1/2 cos (2x) podle Wolframu
a podle sešitu je to - ( - cos 2x / 2) ??? proč takový tvar a proč se, když už podle wolframu, vytýká 1/2 před integrál? To se dělá přece když by byl třeba integrály z x / 2 tak se vytkne 1/2, ale ne z 2x, ne?
Integrál zo sinusu je mínus kosínus.
A integrál z mínus sinusu je mínus mínus kosinus. Je to to isté, ale podrobnejšie - školsky.
, čo je na tom divné?
↑ DavidMath:
To sa pýtaš vážne?
Lebo keď spätne derivuješ, musíš derivovať aj vnútornú funkciu 2x. Jej derivácia je 2, výsledok po derivácii by bol -2sin2x a to by nesedelo s požadovaným výsledkom
-sinus 2x.
Naštuduj si základnú teóriu, bez toho sa.nepohneš...
Stránky: 1