Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 06. 2016 01:29

DavidMath
Místo: Zlín
Škola: UTB FT
Pozice: Student
Reputace:   
Web

Dvojný integrál - vyjádření oblasti

Dobrý den,
Opět se zasekávám u prakticky blbosti, kdy nemohu dopočítat příklad. Nejsem si totiž jistý s integrováním dané funkce. Podle zaplaceného wolframu mi stále píše něco s logaritmem, ale to je dle mě nesmysl...

napsal jsem si to i do tvaru, kdy by se mi to lépe integrovalo, akorát když je něco na -1, a zintegruji to, tak je to přece na nultou a to nevím, jak napsat?!

Jinak meze a celkově postup je správný?
Děkuji MOC!!!

//forum.matweb.cz/upload3/img/2016-06/37353_13335280_1318559574824801_1001803468_n.jpg

• (téma jako vyřešené označil(a) DavidMath)

#2 01. 06. 2016 09:06

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Dvojný integrál - vyjádření oblasti

Zdravím,

místo zaplacení WA zkus MAW. K dotazu o integrálu, jak integruješ $\int \frac{1}{y}\d y$ (viz tabulky integrálů)? Děkuji.

#3 01. 06. 2016 12:17

DavidMath
Reputace:   
Web

Jenže tam není 1/y , to by byl logaritmus, tam je přeci x / y !!! TO nevím, jak zintegrovat

#4 01. 06. 2016 12:20

DavidMath
Reputace:   
Web

Já myslel, že úprava x * y^-1 je správná, takže musím upravit na x* 1/y ? Jak poznám, kterou úpravu zvolit?

#5 01. 06. 2016 12:24 Příspěvek uživatele DavidMath byl skryt uživatelem DavidMath. Důvod: špatný výsledek

#6 01. 06. 2016 13:38

jelena
Jelena

Jenže tam není 1/y , to by byl logaritmus, tam je přeci x / y !!! TO nevím, jak zintegrovat

vidím, že v tomto problému jsi již pokročil :-) na posledním obrázku vidím na závěr předposledního řádku $x\cdot \ln |y|$, to je dobře, při dosazování dosazuješ meze pro proměnnou, podle které jsi integroval, tedy podle $y$ to bylo,

proto po dosazení mezí na úvod posledního řádku má být $\int_1^3(x\ln|x|-x\ln |1|)\d x$, absolutní hodnoty můžeš odstranit s ohledem na znaménka (výrazu v abs. hodnotě) jsou kladná. Zkoušel jsi MAW? Děkuji.

#7 01. 06. 2016 13:40 — Editoval DavidMath (01. 06. 2016 13:43)

DavidMath
Reputace:   
Web

Ježiš aha :D já zapomněl, že dosazuji za y, ne, že přidávám x jako integrace! :D
Díky, zkusím pokročit dále!

Jinak MAW jsem nezkoušel, nemůžu sehnat plnou verzi a potřeboval bych něco do počítače, ne jen v iphonu... Navíc bych asi opět musel platit za plnou verzi

#8 01. 06. 2016 13:46 — Editoval DavidMath (01. 06. 2016 13:51) Příspěvek uživatele DavidMath byl skryt uživatelem DavidMath. Důvod: Skrýt

#9 01. 06. 2016 22:07

jelena
Jelena

Jinak MAW jsem nezkoušel, nemůžu sehnat plnou verzi a potřeboval bych něco do počítače, ne jen v iphonu... Navíc bych asi opět musel platit za plnou verzi

MAW je plná verze online a určitě je celá zdarma, popř. se ozvi v sekci, pokud je s MAW nějaká potíž.

xln(x) jde integrovat např. per pertes (můžeš otestovat MAW a podat hlášení, děkuji.)

#10 02. 06. 2016 18:34

DavidMath
Reputace:   
Web

Je docela zvláštní, že na písemku by učitel dal příklad s dvojným integrálem, na výpočet pomocí per-partes, + další dva příklady na sférické souřadnice, a to jen na 20 minut.
Pokud tam nemám nikde chybu, a opravdu je zapotřebí per partes, pak se dost divím :)

Nemám tam nikde chybu, že to vychází na per partes? Díky :-) Jdu to počítat

#11 02. 06. 2016 19:33

DavidMath
Reputace:   
Web

Nějaký program na vykreslení bodů do os aby se mi zobrazily body A [x;y], C [x;y], D [x;y], E [x;y]... s hodnotami x a y danými zadáním?

#12 02. 06. 2016 19:45 Příspěvek uživatele DavidMath byl skryt uživatelem DavidMath. Důvod: špatné téma!

#13 02. 06. 2016 19:53 — Editoval misaH (02. 06. 2016 19:56)

misaH

↑ DavidMath:

Kto sa orientuje, ten kvôli per partes nenarieka, buď si istý.

Nič to nie je.

Niet ti čo závidieť - snáď ti skúška vyjde.

#14 02. 06. 2016 19:59 — Editoval DavidMath (02. 06. 2016 20:05)

DavidMath
Reputace:   
Web

Já umím per partes, jen říkám, že se divím, že dává takové příklady do rychlopísemky!

Proto mě zarazilo, jestli to je o.k. či není, že tam je potřeba per partes, a zda jsem počítal správně.

Příště mě, prosím, tolik neshazuj, raději se zeptám 10x a budu to mít dobře, než jednou a budu to mít špatně! ;)

#15 02. 06. 2016 20:08

jelena
Jelena

↑ DavidMath: já jsem chybu nenašla, ale jak dopadlo použití MAW?

↑ DavidMath: pokud stačí něco takového nebo tak? Samostatně zadané body se snaží WA uspořádat do nějakého tvaru, po jednom kresli bez problému.

#16 02. 06. 2016 20:10

DavidMath
Reputace:   
Web

Abych řekl pravdu, v tom MAW se neumím vůbec orientovat. Snažil jsem se tam najít něco někde na vykreslení bodů, ale bez úspěchu, Je tam jen vykreslení funkcí, jenže to já nepotřebuji - v tomhle případě ne :)
Nebo třeba trojný integrál jsem tam nenašel, ani nic se sférickými souřadnicemi, nebo podmínky x^+y^2≤4 tam také nerozpoznává ;) Nevím no ;)

#17 02. 06. 2016 20:23

jelena
Jelena

↑ DavidMath:

MAW se dá přepnout na "staré zobrazení" - hlavní stránka pravý horní roh, je to přehlednější (ale není tak kreativní :-)) Trojný integrál už nemá, ten se dá ověřit např ve WA.
Další online dostupné nástroje jsou tady, lepší je pokládat konkrétní dotaz do sekce pro CAS, pokud něco potřebuješ v nástrojích vykreslit apod.

#18 04. 06. 2016 14:55 — Editoval DavidMath (05. 06. 2016 01:45)

DavidMath
Reputace:   
Web

Mohu prosím dotaz?

Abych se vyhnul komplikacím, přehodil jsem integrály dx dy - viz. obrázek.

Takto mi to vyšlo ,,4 ln (x)" pokud tedy může být takový výsledek...

Pak jsem si řekl, když to tedy vyšlo 4 ln (x), zkusím to s tou původní metodou, tedy s integrály v pořadí dy dx!

Samozřejmě, že když zintegruji x/y  a dosadím za x a 1, vyjde [ln x * x] dx

To samozřejmě musím metodou per partes, a výsledek je 1/4 x^2 (2*ln(x) - 1) dle wolframu. Je jasné, že i po integraci pomocí per partes vychází zcela jiný výsledek než co vyšel po prohození integrálů.

Ptám se, proč?

//forum.matweb.cz/upload3/img/2016-06/44930_003.jpg

Děkuji Mnohokrát !!!

#19 05. 06. 2016 12:36

jelena
Jelena

↑ DavidMath:

přehození mám rozumět, že obrázek byl otočen o 90 stupňů a máme meze
$1\leq y\leq 3$,
$y\leq x\leq 3$.

tedy místo $y=f(x)$ uvažujeme $x=h(y)$ a začínáme integrovat po dx? To můžeme, ale neřekla bych, že Tvůj postup tomu odpovídá. Obě varianty můžeš prozkoušet vložením do MAW, ale za vhodného použití mezí. Řekla bych, že text před obrázkem a samotný obrázek jsou v rozporu, jen samotné přehození řádků mezí a mezí u integrálů ještě nepovede k úspěchu (je vidět, že ve výsledku zůstává ln(x), což by být nemělo (viz fyzikální smysl dvojného integrálu).

Udělej, prosím, pořádek, jak jsi myslel s přehozením. Děkuji.

#20 05. 06. 2016 13:26 — Editoval DavidMath (05. 06. 2016 13:28)

DavidMath
Reputace:   
Web

Ne, myslel jsem jen prohození integrálů, tedy výměna jejich pořadí integrování.
První varianta  viz obrázek poslední (tedy pořadí dx dy)¨a následně jsem to zkusil v pořadí dy dx  a vychází to úplně jinak, složitěji, protože i přes per partes vždy zůstane logaritmus přeci"

Meze jsou přece od 1 ≤ x ≤ 3
a 1 ≤ y ≤ x , ne?

Kde tedy dělám chybu, když vychází logaritmus, kontroloval jsem to 10x a vždy mi vyjde to samé! Naopak když prohodím integrály (tedy vyměnim pořadí), tak vychází úplně něco jiného, jak jsem psal, podle wolframu! Tak nevím tedy... :(

#21 05. 06. 2016 14:17 — Editoval jarrro (05. 06. 2016 14:20)

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

Len obyčajnė prehodenie poradia má zmysel len v prípade že sú všetky 4 medze konštantné. To čo predvádzaš nemá oporu vžiadnej matematickej vete.
Keď máš medze $1\leq x\leq 3, 1\leq y \leq x$ a chceš alebo musíš integrovať najprv podľa x tak musíš zistiť medze pre x vzhľadom na y v tom to konkrétnom prípade
$1\leq y\leq x\leq 3$ teda najprv integruješ podľa x s medzami y a 3 a výsledok potom integruješ podľa y  s medzami 1 a 3

MATH IS THE BEST!!!

#22 05. 06. 2016 14:33

DavidMath
Reputace:   
Web

Dobře, dejme tomu, že meze měnit nebudu. Budu mít stále
1 ≤ x ≤ 3
1 ≤ y ≤ x

Jak integrovat? V jakém pořadí? Protože když budu integrovat v pořadí dy dx, vznikne situace, že je potřeba po integraci  a dosazení počítat pomocí per partes [x * ln (x)] vyjde po integraci dy a dosazení za y!!!

Po integraci, pokud jsem počítal dobře, protože jsem počítal rychle, by mělo vyjít tohle:

Není to blbost? Nevím, jak to dále upravit... Navíc zřejmě zůstane ve výsledku opět něco s ln(.)

Děkuji za objasnění...

Omlouvám se, že je to hnusně napsané, je to rychle počítané a psané!

//forum.matweb.cz/upload3/img/2016-06/30011_006.jpg

#23 05. 06. 2016 14:55

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

Veď je to dobre čo sa ti nepáči?

MATH IS THE BEST!!!

#24 05. 06. 2016 17:49

DavidMath
Reputace:   
Web

↑ jarrro:

No jo, jenže ln 3 neumím upravit a může vyjít integrál výsledek něco s logaritmem? Bylo mi řečeno od Jeleny, tuším, že ln by vycházet nejspíš neměl, jestli jsem to dobře pochopil...

A proč, když integruji v opačném pořadí mi vyjde viz. příspěvek č. 18!  - tedy 4* ln(x)

Vždyť to má vyjít stejně, ne?

#25 05. 06. 2016 17:58

Akojeto

↑ DavidMath:

Prečítal si si vôbec príspevok #21 ?!

Zápatí