Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
Dobrý den,
Opět se zasekávám u prakticky blbosti, kdy nemohu dopočítat příklad. Nejsem si totiž jistý s integrováním dané funkce. Podle zaplaceného wolframu mi stále píše něco s logaritmem, ale to je dle mě nesmysl...
napsal jsem si to i do tvaru, kdy by se mi to lépe integrovalo, akorát když je něco na -1, a zintegruji to, tak je to přece na nultou a to nevím, jak napsat?!
Jinak meze a celkově postup je správný?
Děkuji MOC!!! 
Jenže tam není 1/y , to by byl logaritmus, tam je přeci x / y !!! TO nevím, jak zintegrovat
vidím, že v tomto problému jsi již pokročil :-) na posledním obrázku vidím na závěr předposledního řádku
, to je dobře, při dosazování dosazuješ meze pro proměnnou, podle které jsi integroval, tedy podle
to bylo,
proto po dosazení mezí na úvod posledního řádku má být
, absolutní hodnoty můžeš odstranit s ohledem na znaménka (výrazu v abs. hodnotě) jsou kladná. Zkoušel jsi MAW? Děkuji.
Ježiš aha :D já zapomněl, že dosazuji za y, ne, že přidávám x jako integrace! :D
Díky, zkusím pokročit dále!
Jinak MAW jsem nezkoušel, nemůžu sehnat plnou verzi a potřeboval bych něco do počítače, ne jen v iphonu... Navíc bych asi opět musel platit za plnou verzi
Jinak MAW jsem nezkoušel, nemůžu sehnat plnou verzi a potřeboval bych něco do počítače, ne jen v iphonu... Navíc bych asi opět musel platit za plnou verzi
MAW je plná verze online a určitě je celá zdarma, popř. se ozvi v sekci, pokud je s MAW nějaká potíž.
xln(x) jde integrovat např. per pertes (můžeš otestovat MAW a podat hlášení, děkuji.)
Je docela zvláštní, že na písemku by učitel dal příklad s dvojným integrálem, na výpočet pomocí per-partes, + další dva příklady na sférické souřadnice, a to jen na 20 minut.
Pokud tam nemám nikde chybu, a opravdu je zapotřebí per partes, pak se dost divím :)
Nemám tam nikde chybu, že to vychází na per partes? Díky :-) Jdu to počítat
↑ DavidMath:
Kto sa orientuje, ten kvôli per partes nenarieka, buď si istý.
Nič to nie je.
Niet ti čo závidieť - snáď ti skúška vyjde.
Já umím per partes, jen říkám, že se divím, že dává takové příklady do rychlopísemky!
Proto mě zarazilo, jestli to je o.k. či není, že tam je potřeba per partes, a zda jsem počítal správně.
Příště mě, prosím, tolik neshazuj, raději se zeptám 10x a budu to mít dobře, než jednou a budu to mít špatně! ;)
↑ DavidMath: já jsem chybu nenašla, ale jak dopadlo použití MAW?
↑ DavidMath: pokud stačí něco takového nebo tak? Samostatně zadané body se snaží WA uspořádat do nějakého tvaru, po jednom kresli bez problému.
Abych řekl pravdu, v tom MAW se neumím vůbec orientovat. Snažil jsem se tam najít něco někde na vykreslení bodů, ale bez úspěchu, Je tam jen vykreslení funkcí, jenže to já nepotřebuji - v tomhle případě ne :)
Nebo třeba trojný integrál jsem tam nenašel, ani nic se sférickými souřadnicemi, nebo podmínky x^+y^2≤4 tam také nerozpoznává ;) Nevím no ;)
↑ DavidMath:
MAW se dá přepnout na "staré zobrazení" - hlavní stránka pravý horní roh, je to přehlednější (ale není tak kreativní :-)) Trojný integrál už nemá, ten se dá ověřit např ve WA.
Další online dostupné nástroje jsou tady, lepší je pokládat konkrétní dotaz do sekce pro CAS, pokud něco potřebuješ v nástrojích vykreslit apod.
Mohu prosím dotaz?
Abych se vyhnul komplikacím, přehodil jsem integrály dx dy - viz. obrázek.
Takto mi to vyšlo ,,4 ln (x)" pokud tedy může být takový výsledek...
Pak jsem si řekl, když to tedy vyšlo 4 ln (x), zkusím to s tou původní metodou, tedy s integrály v pořadí dy dx!
Samozřejmě, že když zintegruji x/y a dosadím za x a 1, vyjde [ln x * x] dx
To samozřejmě musím metodou per partes, a výsledek je 1/4 x^2 (2*ln(x) - 1) dle wolframu. Je jasné, že i po integraci pomocí per partes vychází zcela jiný výsledek než co vyšel po prohození integrálů.
Ptám se, proč? 
Děkuji Mnohokrát !!!
↑ DavidMath:
přehození mám rozumět, že obrázek byl otočen o 90 stupňů a máme meze
,
.
tedy místo
uvažujeme
a začínáme integrovat po dx? To můžeme, ale neřekla bych, že Tvůj postup tomu odpovídá. Obě varianty můžeš prozkoušet vložením do MAW, ale za vhodného použití mezí. Řekla bych, že text před obrázkem a samotný obrázek jsou v rozporu, jen samotné přehození řádků mezí a mezí u integrálů ještě nepovede k úspěchu (je vidět, že ve výsledku zůstává ln(x), což by být nemělo (viz fyzikální smysl dvojného integrálu).
Udělej, prosím, pořádek, jak jsi myslel s přehozením. Děkuji.
Ne, myslel jsem jen prohození integrálů, tedy výměna jejich pořadí integrování.
První varianta viz obrázek poslední (tedy pořadí dx dy)¨a následně jsem to zkusil v pořadí dy dx a vychází to úplně jinak, složitěji, protože i přes per partes vždy zůstane logaritmus přeci"
Meze jsou přece od 1 ≤ x ≤ 3
a 1 ≤ y ≤ x , ne?
Kde tedy dělám chybu, když vychází logaritmus, kontroloval jsem to 10x a vždy mi vyjde to samé! Naopak když prohodím integrály (tedy vyměnim pořadí), tak vychází úplně něco jiného, jak jsem psal, podle wolframu! Tak nevím tedy... :(
Len obyčajnė prehodenie poradia má zmysel len v prípade že sú všetky 4 medze konštantné. To čo predvádzaš nemá oporu vžiadnej matematickej vete.
Keď máš medze
a chceš alebo musíš integrovať najprv podľa x tak musíš zistiť medze pre x vzhľadom na y v tom to konkrétnom prípade
teda najprv integruješ podľa x s medzami y a 3 a výsledok potom integruješ podľa y s medzami 1 a 3
Dobře, dejme tomu, že meze měnit nebudu. Budu mít stále
1 ≤ x ≤ 3
1 ≤ y ≤ x
Jak integrovat? V jakém pořadí? Protože když budu integrovat v pořadí dy dx, vznikne situace, že je potřeba po integraci a dosazení počítat pomocí per partes [x * ln (x)] vyjde po integraci dy a dosazení za y!!!
Po integraci, pokud jsem počítal dobře, protože jsem počítal rychle, by mělo vyjít tohle:
Není to blbost? Nevím, jak to dále upravit... Navíc zřejmě zůstane ve výsledku opět něco s ln(.)
Děkuji za objasnění...
Omlouvám se, že je to hnusně napsané, je to rychle počítané a psané!
↑ jarrro:
No jo, jenže ln 3 neumím upravit a může vyjít integrál výsledek něco s logaritmem? Bylo mi řečeno od Jeleny, tuším, že ln by vycházet nejspíš neměl, jestli jsem to dobře pochopil...
A proč, když integruji v opačném pořadí mi vyjde viz. příspěvek č. 18! - tedy 4* ln(x)
Vždyť to má vyjít stejně, ne?
↑ DavidMath:
Prečítal si si vôbec príspevok #21 ?!
Stránky: 1 2