Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
prosím Vás, nevím si rady s příkladem na dvojný integrál!
Zadání - viz. fotografie!
Je to dvojitý integrál nad oblastí M, která má podmínky M: 3y = x^2 a 3x = y^2
Křivky jsem nakreslil a vykreslil plochu, kterou mám počítat. Ovšem potřebuji znát, odkud kam integrál počítat, od nuly, je jasné, ale potřebuji vypočítat bod průsečíku dvou křivek, abych zjistil horní mez integrálů.
Hned u průsečíků jsem se zaseknul :( 
Děkuji moc
↑ Al1:
Integrály mám takto : X od do, y od do!
I přesto to absolutně nevychází, když dosadím za y, tak tam vyjde zvláštní výraz jako 3x * √3x
Můžete mi prosím, poradit, jak postupně počítat, mě to prostě nevychází :(
Takto jsem počítal, postup si myslím, že je správný. Vypočítal jsem si průsečík, odkud bude x (tedy od 0 do 3) ... Zvolil jsem si x i y meze a počítal jsem.!!!!
Ovšem nevím, jak pokračovat, protože mě brzdí zvláštní výraz, který neumím nijak upravit!
Mám postup dobře? Jak postupovat? Je to nějaké zvláštní!
Děkuji MOC!
↑ DavidMath:
v odkazech na SŠ materiály nalistuj, prosím, úpravu mocnin a odmocnin, jelikož můžeš pokračovat
(pro poslední úpravu použit pravidlo pro násobení mocnin se stejnými základy.
Však ano, tak to přeci mám, jen v jiném pořadí. Mám místo 3*√3 * x * x^1/2 to samé, akorát v jiném pořadí. Tedy 3* x * x^1/2 * √3 - To jsem následně zintegroval, ale podívejte na výsledek, kde jsem došel!
Je správně? Přijde mi totiž velmi zváštní, dosadit prakticky můžu, ale ptám se, je postup a integrace správně?
Děkuji mnohkrát, jdu to vypočítat a vyfotit, abyste viděl, jaký mám výsledek
↑ DavidMath:
Lenže v súčine integrovať po jednom nemôžeš. Najprv treba upraviť
.
Potom vyňať číslo pri x a potom až integrovať.

1. Vyjmeš číslo. 
2. Integruješ 
Ináč - dvojný integrál sa na strednej škole podľa mňa neučí, radšej si to mal dať do VŠ.
NO však, tak to mám....
Vy mi sice radíte, ale to já tam přeci tak mám, mě pak plete to, že to řeknete, jak kdybych tam měl chybu.
To, co jste napsal, jsem udělal, vyjmul jsem 3√3 a zintegroval x^3/2 . Následně jsem dosadil a já se právě ptám, zda je to dobře a jak pokračovat? Vyšlo mi tedy tohle a nevím, co s tím dále, protože 243 odmocnit fakt neumím!
Jinak já jsem tohle téma sem nedal, bylo přesunuto z ,,vysokých škol" nějakým správcem právě sem ;)
↑ DavidMath:
Ja už ti samozrejme nič radiť nebudem.
Dal si otázku k vypracovaniu, ktoré bolo chybné, lebo si neintegroval výsledok súčinu ale jednotlivé činitele, teda postupne.
Jelena ti vysvetlila tvoju chybu, ale reagoval si, že veď ty to tak máš, pritom ona hovorila o niečom úplne inom inom než ty.
Tak som ti to povedala po lopate - integroval si postupne v súčine premenných, čo nie je správne a napísala som ti, ako sa to malo spraviť.
Na to si postol kilometrové vypracovanie s úvodnou vetou, že teda ako ináč máš integrovať ak nie postupne.
Reagovala som na to, nie na obsah toho tvojho papiera.
A už ani na nič od teba reagovať nebudem.
Maj sa dobre.
Osobne si myslím, že tebe by sa zišlo normálne doučovanie a nie iba komunikácia cez takéto fórum...
Aha, tak já myslel, že reagujete přímo k tomu výsledku, to jsem samozřejmě nevěděl nebo špatně pochopil...
Můžu se tedy zeptat na to, jak si poradit s tím, co nastalo ?
Jde o to, že netuším, jak dále porkačovat, proto jsem možná říkal, že jsem udělal to, co mi radila, ovšem dopídil jsem se k tomuto výsledku a odmocninu z 243 běžně neodmocním, tak se ptám, zda je to vůbec dobře a pokud ano, jak napsat kompletní výsledek, protože ta odmocnina mě brzí :(
Po dosazení vyjde √729, což člověk zpaměti asi neodmocní... Kalkulačku používat nemůžeme, musí tam být asi někde chyba, a nemůžu ji najít, protože mi vychází tohle a to jsem si dopomáhal kalkulačkou a i tohle vypočítat zpaměti musí být velmi náročné. Tohle bylo v písemce, ale určitě by nedal něco, co se z hlavy nedá spočítat...
[162/5 - 27/2 - 81/4 - 243/45] :D
Tak nevím :D
V príspevku #9 v treťom riadku odspodu má byť na konci +
Akú odmocninu máš na mysli?
Posledný zlomok sa dá zjednodušiť.
Deliť jednocifernými deliteľom by pre vysokoškoláka nemusel byť neprekonateľný problém.
A prezerať všetky tie tvoje postupy sa mi teda vôbec nechce.
Howgh.
↑ DavidMath:
Mínus pred zátvorkou mení pri odstraňovaní znamienka v zátvorke.
A už skutočne Howgh. Možno doučovanie by ti naozaj pomohlo...