Stránky: 1
Řekl bych, že množina, ne které hledáme lokální extrém, je patrná z tvaru Lagrangeovy funkce, tj.
. Přejdu tak ihned k zodpovězení dotazu o způsobu určení povahy lokálního extrému. Je-li Hessův determinant v bodě
podezřelém z vázaného lokálního extrému kladný a současně
(i)
, pak má funkce
v daném podezřelém bodě ostré vázané minimum,
(ii)
, pak má funkce
v daném podezřelém bodě ostré vázané maximum.
Funguje to podobně jako obvyklý test povahy lokálního extrému pomocí druhé derivace u funkcí jedné reálné proměnné.
↑ Marian:
Zdravím,
tento pohled je ovšem podpořen faktem, že samotná funkce f(x,y) zadává rovinu a na možné výskyty extrému nemá tak vliv, zda zadaná množina bude jen
nebo
.
Při jiném zadání vyšetřované funkce by to již tak jednoznačné nebylo :-) A jak vidíš sám, toto nenáročné téma zůstalo bez odezvy skoro 24 hodin, což je na fóru skoro rarita (u takto nenáročných témat).
Ohledně pořádných zápisů u autorky tématu jsem již připomínala i tady - všichni to čteme jednoznačně, ovšem jednoznačné to být nemusí.
OT: řekni nám, prosím, zda tato úloha je řešitelná (pouze nalezení tvaru hladin) bez zavedení Lambert funkce. Děkuji a pozdravy.
↑ jelena:
Jeleno,
máš pravdu. Vím, že je tam i napsáno f(x,y)=(...)+lambda*(...), ale tak nějak jsem doufal a implicitně předpokládal, že to bude patrně L(x,y;lambda). Děkuji za explicitní upozornění o tvaru množiny (kruh vs. kružnice), je oprávněné.
(kruh vs. kružnice)
:-) v tomto konkrétním případě ↑ zadání 11.B.4-b): ta kružnice je značně surrealistická. A děkuji za odezvu.
kkkkkb napsal(a):
Je-li Hessův determinant v bodě
podezřelém z vázaného lokálního extrému kladný ? ? ? O jaký bod se konkrétně v tomto případu jedná ?
to ještě nemůžeš uzavřít, musíš pokračovat v hodnocení subdeterminantů - viz kolega ↑ Marian: od slov "a současně" (a děkuji za přidání náhledu na zadání). V pořádku? Děkuji.
↑ kkkkkb:
to znamená, že parciální derivace prvního řadu podle všech proměnných (pokud existuji) musí být nulové (tímto, po vyšetření def. oboru, začínáš vyšetření bodů podezřelých z extrému).
Pro mne je o něco přehlednější značení
(proměnnou, podle které derivuji, zapíší do dolního indexu), jinak můžeš používat i "klasické zápisy" pro parciální derivace. Nebo, tak je u vás zavedeno. Na to jsi se ptala? Děkuji.
↑ Marian:
nebo až do Ostravy a dál dopadá vliv opavské výstavy (velmi dobře působí, mimo ČR jsem výstavy Dalího neviděla, ale oproti dalším 2, co jsem viděla, v prostorách Domu umění v Opavě daleko lépe vyniká).
Zpět k problémům autorky tématu - jak, prosím, hodnotíš použité označení na scanu ↑ kkkkkb:, zejména s ohledem na kousek zápisu vyčnívajícímu v pravém horním rohu? Děkuji, nehoří.
Stránky: 1