Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, u tohoto příkladu mám jednu nejasnost...
Zadání: Jestliže y=-x^2+6x-8, pak
právě pro: x náleží (nějakému intervalu)
Moje otázka: Když si dosadím do levé strany rce za y z daného intervalu např. -3, vyjdou mi výsledky 1 a 5
Když za 0: 2 a 4
Když za 1 (která tam nepatří): 3
Jak mám prosím z tohoto určit interval pro x??
↑ loj:
Dobrý den.
Řekl bych, pomůže udělat si náčrtek grafu:
↑ gadgetka: Děkuji, dobře, takže když si dosadím za 2 a 4, zjistím, že 0 je skutečně větší než -3, když si dosadím za 1, výsledek neodpovídá podmínkám, když za 3, opět vyjde 1 ale musí to být menší než jedna, tkže nic, ale u 5 mi to vyjde -3, což může být. Tak proč tam nepatří?
Jak byste k tomu došla? Potřebuju zjistit, jak se u toho postupuje... nějak nevím, jak si z těchto podmínek, co mám mít na paměti, mám vytvořit výsledek...

Zbytek už dořešíš... :)
Edit: A co se týče grafu ... grafem kvadratické fce je parabola, pokud je před kvadratickým členem mínus, je konkávní, čili otočená dolu. Vrchol paraboly se najde doplněním předpisu fce na čtverec...
Edit: Opraveno...
↑ gadgetka: Hm... Můžu se jen zeptat, u té 2. rovnice se přece vynásobilo -1, takže na pravé straně by mělo být minus ne? A pak bude rce x na druhou - 6x + 9?
Pak jsou x = 1, 5, 3...