Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 06. 2016 21:22

Butruska
Zelenáč
Škola: FD ČVUT
Pozice: student
Reputace:   

Matematický model srážek a výšky hladiny

Zdravím,

chtěl bych se prosím zeptat na jeden příklad:

Mám zadanou přenosovou funkci (ve frekvenční oblasti) H(p) matematického modelu srážek a výšky hladiny řeky. Výstup modelu je výška hladiny nad normalní hladinou a vstupem je intenzita srážek.

Úkolem je zjistit jak dlouho bude trvat, než hladina dosáhne maxima a jak vysoko bude hladina nad normalním stavem, když prší 5 minut = 1/12 hodiny s intenzitou 12 cm/h.

Můj problém spočívá v tom, jak má vypadat funkce vstupu. Dílčí úkoly bych vyřesil prěvodem přenosové funkce na vnější popis dosadil bych za u(t) onu funkci vstupu, která musí být nějak svázána s intenzitou srázěk. Vyřešil onu diferenciální rovnici, výsledek zderivoval a položil roven nule ať najdu maximum, což mi z této rovnice vyleze jak dlouho bude trvat než hladina dosáhne maxima a pak do rovnice pro y(t) dosadím vypočítané t a vypočítal výšku hladiny.

Kdyby tento můj postup byl špatně, tak prosím taky poupravte :)

Děkuji moc za pomoc :)

#2 13. 06. 2016 10:28

pietro
Reputace:   187 

Re: Matematický model srážek a výšky hladiny

↑ Butruska: Ahoj, Tvoj systém má vykonať odozvu na dva jednotkové skoky, jeden príde v čase keď začne pršať, výšku bude mať rovnú intenzite, a druhý príde s posunom po 5 minutách ale opačný a skončí v nule. Pozri aj príklad na str 4/6
http://www.bakal06.chytrak.cz/27---Lapl … prenos.pdf
tam robia to isté ale v elektrike.

No a keď už bude L(t) jasné , derivovaním získaš extrém...

//forum.matweb.cz/upload3/img/2016-06/06469_ljv%2Bl%25C3%25B4h.PNG

Zápatí