Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
chtěl bych se prosím zeptat na jeden příklad:
Mám zadanou přenosovou funkci (ve frekvenční oblasti) H(p) matematického modelu srážek a výšky hladiny řeky. Výstup modelu je výška hladiny nad normalní hladinou a vstupem je intenzita srážek.
Úkolem je zjistit jak dlouho bude trvat, než hladina dosáhne maxima a jak vysoko bude hladina nad normalním stavem, když prší 5 minut = 1/12 hodiny s intenzitou 12 cm/h.
Můj problém spočívá v tom, jak má vypadat funkce vstupu. Dílčí úkoly bych vyřesil prěvodem přenosové funkce na vnější popis dosadil bych za u(t) onu funkci vstupu, která musí být nějak svázána s intenzitou srázěk. Vyřešil onu diferenciální rovnici, výsledek zderivoval a položil roven nule ať najdu maximum, což mi z této rovnice vyleze jak dlouho bude trvat než hladina dosáhne maxima a pak do rovnice pro y(t) dosadím vypočítané t a vypočítal výšku hladiny.
Kdyby tento můj postup byl špatně, tak prosím taky poupravte :)
Děkuji moc za pomoc :)
↑ Butruska: Ahoj, Tvoj systém má vykonať odozvu na dva jednotkové skoky, jeden príde v čase keď začne pršať, výšku bude mať rovnú intenzite, a druhý príde s posunom po 5 minutách ale opačný a skončí v nule. Pozri aj príklad na str 4/6
http://www.bakal06.chytrak.cz/27---Lapl … prenos.pdf
tam robia to isté ale v elektrike.
No a keď už bude L(t) jasné , derivovaním získaš extrém...
Stránky: 1