Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte,
pomaly finišujem s prípravou na obhajobu diplomovky a narazila som na jeden problém.
Tu je kúsok z článku, s ktorým pracujem:
Prechod zo systému (5) na (6) som ešte zvládla:
Snažím sa nejako dokázať, že systém (6) je ekvivalentný s rovnicou (7). Skúšala som si rozpísať rovnicu (7) podobným spôsobom ako predtým, no k ničomu to neviedlo, druhé derivácie som skúšala rozložiť vo forme , resp.
, ale ďalej som sa neposunula.
Vedel by mi niekto pomôcť? Asi za tým nebude žiadna "rocket science", len ja zase niečo nevidím...
Zdravím,
vytiskla jsem si to :-) Pokud v soustavě (6) derivuji první řádek po dt, druhý po dx a výsledky od sebe odečtu, docházím k (7), ovšem se členem , zbytek stejně, jako scan. S ohledem na počáteční podmínky pod (7) to snad i odpovídá významu jednotlivých proměnných (ale nevím, jak bych jen úpravou došla k
). Tak snad ještě někdo z kolegů, děkuji.
↑ jelena: Veľká vďaka za nakopnutie! :) Chvíľku som na to ešte pozerala a zistila som, že už ani netreba nič upravovať. Povedala som si, že chcem, aby sa to rovnalo, tak som si to aj napísala:
Po vykrátení som si všimla, že toto je presne prvá rovnica zo systému (6). :)
↑ Blackflower:
také děkuji :-) po zderivování jsem se již k 1. rovnici (6) ani nevrátila, děkuji za nalezení!