Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Jeden známy sa ma pýtal, či by som mu vedel poradiť nejakú literatúru z matematiky vhodnú pre 1.-2. ročník ZŠ. Zaujímajú ho veci pre šikovných žiakov, vhodné na rozvoj matematických zručností a záujmu matematiku. Rovno sa skúsim opýtať všeobecne na celý prvý stupeň ZŠ.
Ja by som mu nanajvýš vedel poradiť nejaké staré ročenky MO alebo korešpondenčné semináre (ktorých zadania tiež často obsahujú aj nejakú odporúčanú literatúru). Ale semináre, o ktorých viem, sú podľa môjho odhadu tak od 5. ročníka resp. až pre stredné školy. (Konkrétne sú to KMS, Sezam, Malynár, Strom, Matik, Riešky.)
Vedeli by ste poradiť niečo aj pre mladších? Či už nejakú literatúru alebo - ak existujú - nejaké semináre na Slovensku alebo v Česku?
P.S.
Nebol som si istý, či sa mám pýtať tu alebo skôr v časti pre ZŠ. Ale tu sa mi to zdalo vhodnejšie.
Zdravím,
u mladších tříd v ČR je Cvrček (2.-3. třída) a Klokánek (4.-5. třída) - viz sborníky + kontakty na stránce. Pythagoriada je už od 5. ročníku ZŠ.
V mladších ročnících - logická olympiáda, z materiálů od organizátorů určitě půjde něco vybrat, popř. i v sekci "pro rodiče". U přípravy mladších dětí je hlavní rozdíl v tom, že ještě nedovedou číst a vnímat pořádně zadání, tedy spíš formou pracovních listů a se "starším" pomocníkem. Vícekrát se již zde objevovala Hejného metoda, ale pokud rozumím správně, měla by být určena všem, nejen práci s talenty (což asi ještě v 1.-2. třídě nejde dost dobře poznat), tak snad také přispěje.
Před dlouhými léty jsem zde dávala sbírku pana V.I.Arnolda (překlad a pocta autorovi).
Ahoj.
Ještě doplním o bobřík informatiky. Snad se tam najde i něco pro menší. Moji primu to hodně bavilo.
http://www.ibobr.cz/
Prvý a druhý ročník základnej školy, preboha...
Môj otec bol univerzitný profesor. Keď mu ponúkli napísať učebnicu pre ZŠ, odmietol so slovami: ako môžu chcieť aby človek, ktorý sa danej problematike vôbec nevenuje napísal učebnicu. Byť vedec ešte neznamená dokázať kvalitne učiť malé deti.
Trocha pokory by nezaškodilo. Každý sa má držať svojho kopyta - podľa mňa to už preháňate...
Zdravím,
aby nedošlo k nedorozumění, texty příspěvků kolegy vanok a také moje (mimo téma - materiály pana V.I.Arnolda mimo ZŠ) oddělím do samostatného tématu, v naších příspěvcích jsem oddělené texty skryla. Odkaz na sbírku pro dětí od 5 do 15 let ponechávám.
Stránky: 1