Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
prosím o opravu a nebo rovnou o návod jak úlohu udělat jednodušeji, připadá mi, že jsem to řešil zbytečně moc dlouho. (a navíc stejně nevyšla)
Zadání zní takto: Vyžaduje-li dopravní situace, aby řidič náhle zastavil, nezačne vůz brzdit hned. Od okamžiku, kdy si řidič uvědomí nutnost zabrzdit, uplyne nejprve jistá reakční doba řidiče a brzdového systému a teprve poté automobil rovnoměrně brzdí. Určete (a) celkkovou reakční dobu a (b) velikost zrychlení automobilu při rovnoměrném brzdění z těchto údajů: Od okamžiku, kdy si řidič automobilu jedoucího rychlostí 80 km/h uvědomil nutnost zastavit, urazil ještě dráhu 57 m. Při rychlosti 48 km/h mu stačila dráha 24 m.
Pochopil jsem to tak, že u obou brždění bude reakční doba stejná, a tak jsem dod vzorce pro dráhu tuto dobu přidal. Pak jsem se za pomocí tohoto a vzorce pro rychlost při rovnoměrně zrychleném pohybu snažil reakční dobu vyjádřit - vyšlo mi 0,65 s.
Výsledek má být ovšem 0,74 s. A pak zrychlení by mělo vyjít -6,1 ms-2 (to jsem chtěl dopočítat pomocí reakční doby, ale ta nevyšla).
Za každou radu děkuji.

↑ AndrejR:
Nevím a nepočítal jsem - ale zdenek1 je excelentní rádce.
Doplněno - k té soustavě: Řekl bych, že

z posledního vztahu se spočítá čas do zastavení (při v = 0) a dosadí se do rovnice pro dráhu.
--> po úpravě tvar rovnice kolegy zdenek1.