Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 04. 2009 16:58

maister
Zelenáč
Reputace:   

goniometrická funkce (maturitní)

zdravim vsechny!! Prosím vypočítá někdo tenhle maturitní příklad?? Vůbec nevím jak začít, nemohl by to někdo popsat a celé to zjednodušit?

Výsledek má vyjít 1     a     definiční obor: x se nesmí rovnat k krát pí lomeno 2..

http://forum.matweb.cz/upload/381-equation.png

#2 30. 04. 2009 17:02 — Editoval Rumburak (04. 05. 2009 15:35)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: goniometrická funkce (maturitní)

Začal bych sloučením zlomků pomocí společného jmenovatele.

EDIT. Beru tuto radu zpět, přehlédl jsem se a  připadalo mi, že se tam hned po sloučení zlomků něco vykrátí, takže pardon.

#3 30. 04. 2009 17:06

maister
Zelenáč
Reputace:   

to jsem zkoušel, ale nedopátral jsem se k výsledku.. prostě chtěl bych vidět ten postup

#4 30. 04. 2009 17:52

M@rvin
Místo: Havířov
Reputace:   
Web

Zkus poučít součtové vzorce (tadyhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Goniometrick%C3%A1_funkce), celé to rozepsat, pak cotg přepsat na cos/sin a také rozepsat, hodně by se toho mělo pokrátit, až pak bych oba zlomky sečetl.

R. P. Feynman:Fyzika je jako sex, může přinést praktické výsledky, ale to není důvod, proč to děláme.

#5 30. 04. 2009 18:10

maister
Zelenáč
Reputace:   

a můžu použít v tom prvním čitateli vzorec: sin(x+y)=sinxcosx+cosxsiny, když je sinx na druhou???

#6 30. 04. 2009 18:21

M@rvin
Reputace:   
Web

jasně že můžeš, bude to vypadat takhle:
$sin^2(x+y)=(sinx*cosy+cosx*siny)^2 $

R. P. Feynman:Fyzika je jako sex, může přinést praktické výsledky, ale to není důvod, proč to děláme.

#7 30. 04. 2009 18:22 — Editoval M@rvin (30. 04. 2009 18:22)

M@rvin
Reputace:   
Web

mimochodem tam má být sinxcosy ne sinxcosx,ale to je asi jen překlep.

#8 30. 04. 2009 20:06

marnes

↑ maister:Tak teď nevím, jestli jsem kouzlil nebo počítal, když tak mne ukamenujte.

čitatel prvního zlomku jsen upravil na (-cos x)^2  jak? dosadil jsem si x=0, takže sin 3/2 pi je -1, takže jakoby jsme začínali graficky -cosx
jmenovatel prvního zlomku - když odečtu 2pí, tak je to vlastně (cotg x)^2=(cos x/sin x)^2
takže první zlomek je sin^2x
čitatel druhého zlomku - použil jsem toho, že funkce je lichá, takže mínus před sin, ale je tam na druhou, takže čitatel je sin^2x
jmenovatel druhého zlomku - když dosadím za x=0, tak mi to vychází na tg x - (tg x)^2=(sin x/ cos x)^2
po úpravě druhý zlomek vychází cos^2x
výsledek  sin^2x+cos^2x=1

Jo. A na začátku vás zdravím.

#9 30. 04. 2009 23:00

M@rvin
Reputace:   
Web

↑ marnes:
vypadá to geniálně,ale nejsem si jist zda je možné dosadit u jednoho výpočtu za x pokaždé něco jiného, jestli se tím neporuší hodnota funkce, navíc to že se grafy gon. funkcí protnou v určitém bodě neznamená že tou druhou funkcí lze nahradit tu první, myslím že způsob dosait za x pokaždé to co nám vyhovuje aby se to rovnalo něčemu jinému není správný, ale pokud se pletu, tak kamenujte mě a marnese oslavujte jako genia.

#10 01. 05. 2009 00:25

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím vás :-)

můj názor je, že kolega ↑ marnes: by nemel dávat vzor, jak pomocí dosazování konkrétní hodnoty dojdeme k pozadovanému výsledku, zejména, když je výsledek znamy. Nepůsobí to dost věrohodně.

Určitě vycházel z dobrého předpokladu, že z periodičnosti goniometrických funkcí plyne, že můžeme "odmyslit" určité násobky nebo díly periody a převest buď na stejnou nebo na jinou goniometrickou funkci (třeba sin(pi/2 +x) = cos x a podobně: http://www.karlin.mff.cuni.cz/~robova/s … unkce.html )

Osobně bych byla pro použití "regulérních a dokázaných" úprav - povede to bez problém k výsledku a u maturity nezpůsobí žádnou kolizi. Vzorce jsou v tabulkách a dnešní pravidla maturit umožňují použití tabulek.

Tak bych nekouzlila - a jsem pro standardní postupy, můj názor ovšem.

Předpokládám, že s použitím vzorců problém není. A také pozor na podmínky.

Hodně zdaru.

#11 01. 05. 2009 08:44

M@rvin
Reputace:   
Web

↑ jelena:
Děkuji že jsi taky přídala svůj názor na to kouzlení, ale zajímalo by mě jestli je konkrétně tato úprava správně.

#12 01. 05. 2009 09:22

marnes

↑ M@rvin:To dosazování hodnot(jedné) nebylo úplně náhodné. Spíše jsem popisoval grafickou práci a posouvání - transformaci - grafu ve směru osy x. Myšlenky a obrázky se špatně popisují:-( Já využíval u všech situací obrázek - graf dané funkce a posunul ho a vyšel mi graf funkce jiné. Vždyť přece platí pro cos(x-pí/2)=sin x a nemusím to dokazovat přes součtové vzorce. Samozřejmě u maturity, pokud učitel vyžaduje práci se vzorci - nic nenamítám.

#13 01. 05. 2009 09:41

M@rvin
Reputace:   
Web

↑ marnes:
To ano, neříkam že je to špatně, je jasné že rovnici jde vyřešit když za všechna x dosadíš jedno číslo, ale to co mi vrtá hlavou je, že jsi u jedné rovnice dosadil za každé x něco jiného, co se ti právě hodilo, jestli se tím nezmění výsledek.

#14 01. 05. 2009 09:50

marnes

↑ M@rvin:Možná si nerozumíme( to nemyslím ve zlém). Použil jsem 2x práci s číslem nula, ale jen proto, abych na grafu zjistil posunutí a zjistil, v jakou novou funkci to přešlo. Jak psala Jelena, to co jsem provedl graficky jde upravit pomocí vzorců. A do toho se mi nechtělo. U zbylých dvou úprav jsem použil vlastností goniometrických funkcí, a tyto úpravy jsou legální a platí.

#15 01. 05. 2009 09:59 — Editoval marnes (01. 05. 2009 10:01)

marnes

↑ M@rvin:Jinak třeba   ( sin3/2pí+x)=sin3/2pícosx+sinxcos3/2pí=-1.cosx+sinx.0=-cosx. Takhle to zřejmě po tobě bude chtít učitel. No a já si to zjistil z grafu.
Je pravdou, že v zadání je vypočítat:-) ne dokázat. Jelikož jsi napsal výsledek, tak jsem to jen dokazoval

#16 01. 05. 2009 10:22

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Název tématu je sice "goniometrické funkce", ale v zadání je "úprava goniometrických výrazů".

Co rozumíme "úpravou výrazu" snad nemusím opakovat - je to tak 2. maturitní otázka, k té snad dojde každý.

Úprava goniometrických výrazů také vyžaduje zápis přechodů z výrazu "složitějšího" na výraz "jednodušší" za pomocí znaku "=" a za použití vztahů platných pro odpovídající definiční obor proměnné.

Zda platné vztahy se odvozuji pomocí jiných platných vztahů nebo graficky - to je na další debatu.

Ale kolega ↑ marnes: v příspěvku uvádí, že "dosadil x=0". A toto tvrzení je příčinou debaty v tomto tématu.

Možna, kdyby příspěvek kolegy rovnou obsahoval zápis úprav s "=", tak by žádná debata nebyla.

Proto bych navrhovala, aby se někdo ujal zápisu úprav (teď se mi nechce ani trochu - ale když budu donucena, tak se ujmu, ale až se probudim) - a v náhledu vidim, že kolega marnes už se ujal úprav. Tak hodně zdaru.

--------------------------------------------

Pokud je potřeba představovat grafy, existuje dost dostupných programů pro rychlou prezentaci grafů.

#17 01. 05. 2009 10:23 — Editoval Chrpa (01. 05. 2009 11:02)

Chrpa
Reputace:   35 

↑ marnes:
Když použiješ součtové vzorce a tabulkových hodnot a trochu si
s tím příkladem pohraješ pak opravdu dospěješ k výrazu
$\sin^2 x+\cos^2 x=1$
Üpravu se mi sem nechce ťukat.
Použil jsem tyto vzorce:
$cotan x=\frac{\cos x}{\sin x}$
$\sin(x+y)=\sin x\cdot\cos y+\sin y\cdot\cos x$
$\sin(x-y)=\sin x\cdot\cos y-\sin y\cdot\cos x$
$\cos(x-y)=\cos x\cdot\cos y+\sin x\cdot\sin y$
$\sin(-x)=-\sin x$

a tyto tabulkové hodnoty:
$\sin\,\frac{3\pi}{2}=-1$
$\cos\,\frac{3\pi}{2}=0$
$\sin\,2\pi=0$
$\cos\,2\pi=1$

#18 01. 05. 2009 11:57 — Editoval Chrpa (01. 05. 2009 17:36)

Chrpa

↑ marnes:
V rámci tréninku:
$\frac{\sin^2\left(\frac{3\pi}{2}+x\right)}{cotan^2\left(x-2\pi\right)}+\frac{\sin^2(-x)}{cotan^2\left(x-\frac{3\pi}{2}\right)}=\nl\frac{\sin^2\left(\frac{3\pi}{2}+x\right)\cdot\sin^2(x-2\pi)}{\cos^2(x-2\pi)}+\frac{\sin^2 x\cdot\sin^2\left(x-\frac{3\pi}{2}\right)}{\cos^2\left(x-\frac{3\pi}{2}\right)}=\nl\frac{\left(\sin\frac{3\pi}{2}\cdot\cos x+\cos\frac{3\pi}{2}\cdot\sin x\right)^2}{\left(\cos x\cdot\cos\,2\pi+\sin x\cdot\sin\,2\pi\right)^2}+\frac{\sin^2x\left(\sin x\cdot\cos\frac{3\pi}{2}-\cos x\cdot\sin\frac{3\pi}{2}\right)^2}{\left(\cos x\cdot\cos\frac{3\pi}{2}+\sin x\cdot\sin\frac{3\pi}{2}\right)^2}=\nl\frac{(\cos x+0)^2\cdot(\sin x-0)^2}{(\cos x+0)^2}+\frac{\sin^2(0+\cos x)^2}{(0-\sin x)^2}=\nl\frac{\cos^2 x\cdot\sin^2 x}{\cos^2 x}+\frac{\sin^2 x\cdot\cos^2 x}{\sin^2 x}=\sin^2 x+\cos^2 x=1$
Podmínky:
$x\,\ne\,2\pi\nlx\,\ne\,\frac{3\pi}{2}$

#19 01. 05. 2009 12:45

M@rvin
Reputace:   
Web

↑ Chrpa:

myslím že tím je přiklad vyřešen a debata ukončena, uplně jsem nepochopil co kolega ↑ marnes: psal v svém prvním řešení, tohle jsou samozřejmě naprosto ekvivalentní úpravy.

#20 01. 05. 2009 18:08

maister
Zelenáč
Reputace:   

chlapi, teda luxus.. dik moc!! jinak jsem si vsiml mensi chybicky v druhem radku v citateli je sin^2, je tam dvakrat, jenye ve tretim radku je jiz rozlozen pomoci souctoveho vzorce jen jeden sin.. ale ve ctvrtem se uz vyskytuje upraveny.. ale ok, dik moc

#21 02. 05. 2009 09:19 — Editoval Chrpa (02. 05. 2009 09:25)

Chrpa

↑ maister:
Takže takto:
$\frac{\sin^2\left(\frac{3\pi}{2}+x\right)}{cotan^2\left(x-2\pi\right)}+\frac{\sin^2(-x)}{cotan^2\left(x-\frac{3\pi}{2}\right)}=\nl\frac{\sin^2\left(\frac{3\pi}{2}+x\right)\cdot\sin^2(x-2\pi)}{\cos^2(x-2\pi)}+\frac{\sin^2 x\cdot\sin^2\left(x-\frac{3\pi}{2}\right)}{\cos^2\left(x-\frac{3\pi}{2}\right)}=\nl\frac{\left(\sin\frac{3\pi}{2}\cdot\cos x+\cos\frac{3\pi}{2}\cdot\sin x\right)^2\cdot\left(\sin x\cdot\cos\,2\pi-\cos x\cdot\sin\,2\pi\right)^2}{\left(\cos x\cdot\cos\,2\pi+\sin x\cdot\sin\,2\pi\right)^2}+\frac{\sin^2x\left(\sin x\cdot\cos\frac{3\pi}{2}-\cos x\cdot\sin\frac{3\pi}{2}\right)^2}{\left(\cos x\cdot\cos\frac{3\pi}{2}+\sin x\cdot\sin\frac{3\pi}{2}\right)^2}=\nl\frac{(-\cos x+0)^2\cdot(\sin x-0)^2}{(\cos x+0)^2}+\frac{\sin^2 x(0+\cos x)^2}{(0-\sin x)^2}=\nl\frac{\cos^2 x\cdot\sin^2 x}{\cos^2 x}+\frac{\sin^2 x\cdot\cos^2 x}{\sin^2 x}=\sin^2 x+\cos^2 x=1$
Podmínky
$x\,\ne\,2\pi\nlx\,\ne\,\frac{3\pi}{2}$

#22 02. 05. 2009 09:23

svatý halogan
Reputace:   

↑ Chrpa:↑ Chrpa:

Jen pro příště. Mohl jsi využít periodičnosti (periodity?) funkcí sinus a cosinus a místo $sin^2(x - 2 \pi)$ psát rovnou $sin^2 x$. To samé u cosinu.

Jinak paráda.

Ještě teda vzorce pro převod sinu na cosinus (posunutím) šly použít na ty 3/2.

Zápatí