Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zkus poučít součtové vzorce (tadyhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Goniometrick%C3%A1_funkce), celé to rozepsat, pak cotg přepsat na cos/sin a také rozepsat, hodně by se toho mělo pokrátit, až pak bych oba zlomky sečetl.

↑ maister:Tak teď nevím, jestli jsem kouzlil nebo počítal, když tak mne ukamenujte.
čitatel prvního zlomku jsen upravil na (-cos x)^2 jak? dosadil jsem si x=0, takže sin 3/2 pi je -1, takže jakoby jsme začínali graficky -cosx
jmenovatel prvního zlomku - když odečtu 2pí, tak je to vlastně (cotg x)^2=(cos x/sin x)^2
takže první zlomek je sin^2x
čitatel druhého zlomku - použil jsem toho, že funkce je lichá, takže mínus před sin, ale je tam na druhou, takže čitatel je sin^2x
jmenovatel druhého zlomku - když dosadím za x=0, tak mi to vychází na tg x - (tg x)^2=(sin x/ cos x)^2
po úpravě druhý zlomek vychází cos^2x
výsledek sin^2x+cos^2x=1
↑ marnes:
vypadá to geniálně,ale nejsem si jist zda je možné dosadit u jednoho výpočtu za x pokaždé něco jiného, jestli se tím neporuší hodnota funkce, navíc to že se grafy gon. funkcí protnou v určitém bodě neznamená že tou druhou funkcí lze nahradit tu první, myslím že způsob dosait za x pokaždé to co nám vyhovuje aby se to rovnalo něčemu jinému není správný, ale pokud se pletu, tak kamenujte mě a marnese oslavujte jako genia.
Zdravím vás :-)
můj názor je, že kolega ↑ marnes: by nemel dávat vzor, jak pomocí dosazování konkrétní hodnoty dojdeme k pozadovanému výsledku, zejména, když je výsledek znamy. Nepůsobí to dost věrohodně.
Určitě vycházel z dobrého předpokladu, že z periodičnosti goniometrických funkcí plyne, že můžeme "odmyslit" určité násobky nebo díly periody a převest buď na stejnou nebo na jinou goniometrickou funkci (třeba sin(pi/2 +x) = cos x a podobně: http://www.karlin.mff.cuni.cz/~robova/s … unkce.html )
Osobně bych byla pro použití "regulérních a dokázaných" úprav - povede to bez problém k výsledku a u maturity nezpůsobí žádnou kolizi. Vzorce jsou v tabulkách a dnešní pravidla maturit umožňují použití tabulek.
Tak bych nekouzlila - a jsem pro standardní postupy, můj názor ovšem.
Předpokládám, že s použitím vzorců problém není. A také pozor na podmínky.
Hodně zdaru.
↑ jelena:
Děkuji že jsi taky přídala svůj názor na to kouzlení, ale zajímalo by mě jestli je konkrétně tato úprava správně.

↑ M@rvin:To dosazování hodnot(jedné) nebylo úplně náhodné. Spíše jsem popisoval grafickou práci a posouvání - transformaci - grafu ve směru osy x. Myšlenky a obrázky se špatně popisují:-( Já využíval u všech situací obrázek - graf dané funkce a posunul ho a vyšel mi graf funkce jiné. Vždyť přece platí pro cos(x-pí/2)=sin x a nemusím to dokazovat přes součtové vzorce. Samozřejmě u maturity, pokud učitel vyžaduje práci se vzorci - nic nenamítám.
↑ marnes:
To ano, neříkam že je to špatně, je jasné že rovnici jde vyřešit když za všechna x dosadíš jedno číslo, ale to co mi vrtá hlavou je, že jsi u jedné rovnice dosadil za každé x něco jiného, co se ti právě hodilo, jestli se tím nezmění výsledek.

↑ M@rvin:Možná si nerozumíme( to nemyslím ve zlém). Použil jsem 2x práci s číslem nula, ale jen proto, abych na grafu zjistil posunutí a zjistil, v jakou novou funkci to přešlo. Jak psala Jelena, to co jsem provedl graficky jde upravit pomocí vzorců. A do toho se mi nechtělo. U zbylých dvou úprav jsem použil vlastností goniometrických funkcí, a tyto úpravy jsou legální a platí.

↑ M@rvin:Jinak třeba ( sin3/2pí+x)=sin3/2pícosx+sinxcos3/2pí=-1.cosx+sinx.0=-cosx. Takhle to zřejmě po tobě bude chtít učitel. No a já si to zjistil z grafu.
Je pravdou, že v zadání je vypočítat:-) ne dokázat. Jelikož jsi napsal výsledek, tak jsem to jen dokazoval
Název tématu je sice "goniometrické funkce", ale v zadání je "úprava goniometrických výrazů".
Co rozumíme "úpravou výrazu" snad nemusím opakovat - je to tak 2. maturitní otázka, k té snad dojde každý.
Úprava goniometrických výrazů také vyžaduje zápis přechodů z výrazu "složitějšího" na výraz "jednodušší" za pomocí znaku "=" a za použití vztahů platných pro odpovídající definiční obor proměnné.
Zda platné vztahy se odvozuji pomocí jiných platných vztahů nebo graficky - to je na další debatu.
Ale kolega ↑ marnes: v příspěvku uvádí, že "dosadil x=0". A toto tvrzení je příčinou debaty v tomto tématu.
Možna, kdyby příspěvek kolegy rovnou obsahoval zápis úprav s "=", tak by žádná debata nebyla.
Proto bych navrhovala, aby se někdo ujal zápisu úprav (teď se mi nechce ani trochu - ale když budu donucena, tak se ujmu, ale až se probudim) - a v náhledu vidim, že kolega marnes už se ujal úprav. Tak hodně zdaru.
--------------------------------------------
Pokud je potřeba představovat grafy, existuje dost dostupných programů pro rychlou prezentaci grafů.
↑ Chrpa:
myslím že tím je přiklad vyřešen a debata ukončena, uplně jsem nepochopil co kolega ↑ marnes: psal v svém prvním řešení, tohle jsou samozřejmě naprosto ekvivalentní úpravy.
chlapi, teda luxus.. dik moc!! jinak jsem si vsiml mensi chybicky v druhem radku v citateli je sin^2, je tam dvakrat, jenye ve tretim radku je jiz rozlozen pomoci souctoveho vzorce jen jeden sin.. ale ve ctvrtem se uz vyskytuje upraveny.. ale ok, dik moc