Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Tomato:
Videl si opravu preklepu?
Tak podla konfiguracie ten trojuholnik APB ma plochu vädciu ako polovicu =50•/•. Tak treba urcit kde treba dat nast to y, co nam urci aj tu hladanu rovnobezku.......
A na to sa pouzije podobna metoda ako v a)
Takže... Obsah trojúhelníka APC je roven
tzn. 
Nějak to nemůžu pochopit, proč když vynásobim obsah trojúhelníka ABC (v procentech) h2 a vydělím stranou c, tak dostanu obsah trojúhelníka APC...
↑ Tomato:
To ti treba nast koeficient podobnosti tych dvoch trojuholnikov.
(Skus najprv konkretny priklad. APC ma napr 60 percent velkeho a hladany pochopitelne 50.... pomer plochy tychto dvoch trojuholnikov je 50/60=5/6 a tak koef. podobnosti je druha odmocnina 5/6)
↑ Tomato:
To je plocha, tak tam ma byt r^2. A tak hladany koef . r je druha odmocnina toho pomeru ploch.
To si chcel napisat toto?
A ten AXD je polovica velkeho ABC.....
↑ Tomato:
Ak sa pohras z tym najdes odpoved, ze?
Najprv r
Potom y
Pozor h=h1+h2.
↑ Tomato:
Ano.
Pockaj, Najprv dosad za AXD polovicu ABC---> (1/2).(h1+h2).v_c/2. ( cize tych 50 %)
A za APC, h1.v_c/2
A vypocitaj r.
(V #29 som ti to naznacil na konkretnom priklade.)
↑ Tomato:
Najvädcia radost je ked sam vyriesis problem. Ze?
A este male chyby ktore si mohol sam opravit, to je tiez poucne.... no ked ich dokazes opravit. I ked to islo dva dni to nevadi. Dolezity je vysledok.
A ten druhy pripad ti necham samemu.
Ak chces ine metody.... kolega ti o nich vyssie pisal.
jj :) ... Problém je, že h_1 (tedy podle učebnice a výsledků m) je ve jmenovateli a je zde navíc c - tuším že to bude stejné ale nevím jak to upravit.. (teoreticky by to nebylo nutné, ale...)
↑ Tomato:
Precitaj si to v klude. Ale si sa mozno viac poucil ako v ked sedis v skole.
Ten co dokaze robit cvicenia, sa toho vela moze naucit. Napisal som taku knihu, matematika cviceniami, a tam ide o podobne aktivity.
Inac z akej knihy je to cvicenie? A v ktorom si rocniku?
Poznamka.Mozno v tvojej knihe pocitali 1/r....A to je opacna podobnost.