Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte, mam dalsiu ulohu -
Na maturitnom vecierku je 15 chlapcov a 12 dievcat. Urcte kolkymi sposobmi je mozne vybrat 4 tanecne pary?
S tymto akosi neviem pohnut ani po dlhsej uvahe.
První si urči kolik existuje párů chlapec + dívka. Následně si urči, jak můžeš vybrat čtyři takové páry - to je odpověď.
parov chlapec + dievca existuje 12? s tym ze 3 chlapci budu bez partnerky
Je jich rozhodně víc než 12. Jedno děvče může být jednou s jedním chlapcem a podruhé s jiným. Pokud bychom měli třeba pouze tři chlapce (A, B, C) a dvě děvčata (X, Y), pak všechny páry by byly: (A, X), (A, Y), (B, X), (B, Y), (C, X), (C, Y), což je rozhodně více než počet přítomných dívek.
takze pocet vsetkych moznych parov je 12.15 = 180 ?
Ano. Nyní je třeba vypočítat kolik existuje čtveřic ze 180 objektů. Rada: nezáleží na pořadí.
Ano. Pokud tedy v zadání není uvedeno, že v každém páru musí být jiní lidé, tedy např. že páry nesmí být složeny ze čtyř různých chlapců a jedné dívky.
↑ Hronsky111:
Zdravím,
já bych na to šel takto:
Vyberu 4 kluky z 15, mám
možností. A k nim přiřadím holky, mám
možností.
Obdobně mohu nejprve vybrat holky
a k nim kluky 
↑ Al1:
Toto je podle mě řešení pro případ, že taneční páry musí obsahovat navzájem jiné lidi. Nevím zdali to v zadání bylo specifikováno.
ja si myslim ze kedze mame 180 moznych parov tak kolkymi sposobmi mozme z tychto 180 vybrat 4 pary bude 180 nad 4 .
↑ Hronsky111:
Otázka je zdali třeba musí na parketě tančit všichni zároveň (jedna dívka by nemohla tančit se čtyřmi hochy zároveň :-) ), nebo zdali je to obecně počet tanečních párů.
Čtveřic obecných párů bude rozhodně více. Je to ten výpočet který jsi provedl - tj 180 nad 4. Al1 nabízí výpočet pro čtveřici párů, kde musí být navzájem jiní lidé. Těchto čtveřic bude méně. Záleží na zadání.
tak si najprv urcme vysledok pre 4 pary z ktorych kazdy jeden sa bude skladat chlapec + dievca.
Aky bude vysledok?
To je těch 180 nad 4. To ale není předmětem toho rozdílu. Ten rozdíl je v tom, že při 180 nad 4 je dovolena např tato čtveřice:
((A, X), (B, X), (C, X), (D,X)), kde A, B, C, D jsou chlapci a X je jedna slečna. Při postupu od Al1 tato čtveřice není dovolena a musí být např. ((A, X), (B, Y), (C, Z), (D,W)), kde A, B, C, D jsou chlapci a X, Y, Z, W slečny.
ja si myslim (intuitivne) ze spravnejsi vysledok bude asi to co navrhuje Alt1, ako postupovat?
Vybereš z 15 čtyři různé chlapce (15 nad 4) a pak každému dosadíš jednu slečnu. Tím dostaneš počet čtveřic.
a nie nahodou z 15 chlapcov troch? lebo to musi byt stvorica takze vyberemie troch chlapcov a k nim dievca.
Počítám s tím, že v každém páru musí být právě jedna dívka a právě jeden chlapec. Takže ve čtveřici párů musí být právě čtyři dívky a právě čtyři chlapci.
Podle mě: 
tak ok takze toto je vysledok v pripade ze kazda dvojica je chlapec + dievca
A nesmí být ve čtveřici dvakrát jeden člověk. 180 nad 4 pokud se lidi mohou opakovat.