Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
nevím si rady s tímto příkladem.
Na obrázku
je modře znázorněna přímka
y=kx+q
Určete její směrnici k a posunutí q.
(připouští se odpovědi typu: 2, -3, 7/13, -0.32, -5/11, neexistuje apod.)
Moc děkuji za pomoc.
↑ emihorsen:
Ahoj. Vsak mai dane dva body priamky: A(0,5);B(8,0)
Staci ich dosadit do danej rovnice.
A to ti da k,q.
↑ emihorsen:
Zdravím,
toto je spíše záležitost SŠ.
q je posun přímky ve směru osy y - průsečík s y má souřadnice [0,q]
směrnice
je úhel, který svírá přímka s kladnou osou x. Zde z průsečíků s osami platí
(vidíš vytvořený pravoúhlý trojúhelník s odvěsnami 8 a 5, který je vymezen přímkou a osami x a y)
👍↑ misaH:👍
↑ misaH:, ↑ Cheop:, ↑ Al1:
Ahoj.
Jsem patrně ve stejné věkové kategorii jako kolega ↑ Cheop: a mohu potvrdit, že s pojmem
"směrnice přímky" jsem se setkal až ve 3. ročníku SVVŠ, když se probírala analytická geometrie.
V 9. tř. ZŠ (v látce o funkcích) jsme probírali lineární funkci a její graf, o němž jsme si říkali, že je
přímkou, avšak pojem "směrnice" této přímky zde nepadl.
↑ Rumburak:
Ahoj.
:-)
A ja že si nejaký VŠ študent.
Vieš, keby tam nebolo že urči smernicu
, tak by som to brala. Že snáď treba deriváciu alebo čo.
Ale keď je otázka sformulovaná tak ako v zadaní... na toto sa nemusí čakať na 3. ročník SŠ a ani sa nečaká.
Naozaj sa to učí - presne na tejto úrovni. Zisti
, teda smernicu.
je smernica, určuje smer - hore, dole, rovno (ani ten tangens netreba), samozrejme debata, či schody "idú" hore, dolu alebo rovno... obľúbené učivo medzi žiakmi, lebo jednoduché...
Pozdravujem .
Mne sa zda, ze som dal riesenie, ktore nepresahuje povolene vedomosti vasej zakladnej skoly. Cf ↑ vanok:. Vsak v danom cviceni je jasne definovane p,q. Cf ↑ emihorsen:.
( iba ak teraz pojem priamky sa tam uz neuci....)
Mozno by toto cvicenie malo byt v didaktike. Ako formulovat nejake cvicenie, aby bolo povazovane ako cvicenie urcitej urovni.
↑ misaH:
Patrně i školní osnovy se vyvíjejí. Pojem "množina" jsem také slyšel poprvé až na SVVŠ (což bylo jakési tříleté gymnasium,
které se v mé době už rušilo, a můj ročník byl poslední, jehož se tento typ školy týkal) a určitě ne hned v prvním ročníku,
zatímco mí vrstevníci ze čtyřletých gymnasií probírali množiny už v prváku a s výukou množin se začínalo experimentovat i
na Z(D)Š.
↑ Rumburak:
:-)
Ja som chodila už na štvorročné gymnázium...
↑ Rumburak:↑ misaH:
Zdravím,
to my jsme množiny začali probírat už na základce v 1.třídě, byli jsme první, kdo přešel na nové osnovy (rok 1976).
↑ misaH:
Ach doba modernej Matematiky.
Dokonca vtedy boli aj knihy pre lycée ktore dnes mozu byt vyborne pre vysokoskolakov.
No neviem ci to urobilo vela vokacii na matematicke studium.
Zdravím,
↑ Rumburak: to není nutné nijak upřesňovat, stačí si všimnout, jak používáš slova tohoto typu :-) Celkově styly příspěvků jsou celkem snadno (po některém pozorování) přiřaditelné k jednotlivým autorům a další souvislost.
↑ Al1: pěkně o tom píše S. Rudolf v románu "Barvoslepý".
Ohledně úvodního dotazu - může být do VŠ vložen i omylem (první příspěvek autorky na fóru atd.), ale podle znění možných výsledků je obdobný těm ze ZCU. Když se podíváme na příklady vstupních cvičení a na písemky, tak skutečně požadavky jsou skromné). Zde je zajímavá statistika (také za více let). Není to ale záležitost konkrétní VŠ - s takovým stavem se musí vyrovnat více VŠ (a také je vidět i zde na fóru), pokud nedojde nějaká změna. A Asi nedojde :-)
Možný důvod - opět když se podíváme, maturitu z matematiky (a ta jen slabě překračuje požadavky ZŠ) si zvolilo 27% všech maturujících, ovšem na VŠ technického, přírodovědného a ekonomického směru šlo cca 75 % všech studentů (data za minulý rok). Tedy VŠ se s tím musí rychle vyrovnat v začátku studia - nejspíš tak, že ten, kdo má všeobecné předpoklady pro studiu, tak překoná rychlovstup do matematiky a úspěšně dostuduje i zvolený obor.
Zde je pro příklad učebnice algebry (byla ještě geometrie samostatně) pro 7. třídu z obdob mého studia (SVVŠ se skládalo z 8 roků ZŠ a 2 let "řekneme SŠ" :-) s výukou v sobotu, ale prázdnin bylo více (3 měsíce v letě + další). Na druhou stranu převážná část třídy odcházela po 8. třídě na učební obory, s tím se v podstatě počítalo a měli zvládnout jen základní požadavky a nevyrušovat.
Věřím, že efekt v tomto směru může mít výhody, které např. poskytuji technické VŠ při maturitě Matematika +. Přeci bychom nechtěli dospět ke stavu, aby člověk s technickým vzděláním byl považován za ... :-)
vanok napsal(a):
Mne sa zda, ze som dal riesenie, ktore nepresahuje povolene vedosti Vasek zakladnej skoly.
Zdravím diskutující a dotaz na autorku tématu ↑ emihorsen:, zda problém dořešila? Děkuji.

Nepamatuju, učila jsem se, nebo ne
↑ Rublikbublik:
"мы все учились понемногу
Чему-нибудь и как-нибудь" (c) :-) opravila jsem odkaz na web, byl nefunkční.
Nepamatuju, učila jsem se, nebo ne
jednoduchou nápovědou může být "чем больше бубликов, тем больше рубликов, что для республики всего милей" (+ nějaké konstantní povinné odvody). Zdravím.
↑ emihorsen: dořešila jsi vstupní problém? Děkuji.

↑ jelena:
moc díky, jste velmi přátelská)