Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 11. 2016 18:03 — Editoval Bazztard (07. 11. 2016 18:07)

Bazztard
Místo: Brno
Škola: FT UTB Zlín
Pozice: Student - dálkově
Reputace:   

Diferenciál, limita, tečna s normály, přibližná hodnota pomocí dif.

Dobrý den,

Mohl by prosím někdo pomoci se zadáním na obrázku, jedná se o několik příkladů na témata v názvu. Kdyby byl někdo tak hodný a bral v potaz, že jsem 8 let ze SŠ a začal nyní dálkově studovat... je to pro mě v podstatě novinka a spoustu věcí jsem zapomněl, takže detailní postup je pro mě opravdu důležitý.

Velice děkuji
Honza

//forum.matweb.cz/upload3/img/2016-11/38349_Screenshot_2016-11-07-17-44-35.png

#2 07. 11. 2016 20:35

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Diferenciál, limita, tečna s normály, přibližná hodnota pomocí dif.

Zdravím,

že jsem 8 let ze SŠ

dokonce si to vybavuji :-) Pokud rozumím scanu, tak spíš hledáš konzultaci k tématům úloh, potom bych přesunula téma do Ostatního. Vzorových detailních příkladů a teorie dle uvedených témat je dost v této sbírce (popř. i další sbírky lze doporučit), kontrolu můžeš provádět pomocí online nástrojů úvodního tématu VŠ. Něco takového jsi potřeboval? Děkuji.

#3 08. 11. 2016 15:27

Bazztard
Reputace:   

↑ jelena:
Ani nevíš, jak jsem doufal, že odpovíš zrovna ty. Mám odevzdat daný počet příkladů na dané téma a měl by tam být podrobný postup. :-)

#4 08. 11. 2016 20:03

jelena
Jelena

↑ Bazztard:

:-) také že ročník 2008/2009 byl na fóru jeden z nejzdařilejších. Daný počet úloh na dané téma tedy máte zadaných, nebo je nutné ještě z některé sbírky vybrat? Pokud již své úlohy máš zpracovány (podle materiálů, co jsou v odkazu např.), nebo část, tak můžeš vystavit po jedné úloze ke kontrole na fóru nebo mi pošli ke kontrole mailem (z tisku se to bude kontrolovat snadněji). 

Podrobný postup - neuděláš chybu, když žádný krok výpočtu nevynecháš, popř. doplníš slovním komentářem a odkazem na použité věty a pravidla, nejlépe z vašich nebo vám doporučených materiálů + přehledná úprava. Mělo by to určitě stačit. Přeji úspěšné studium.

#5 08. 11. 2016 20:09

Bazztard
Reputace:   

↑ jelena:
Jejich konkrétní zadání nemám... Potřeboval bych tedy aspoň 1 od každého jako vzor i s řešením, abych potom mohl zkusit další sám.

#6 08. 11. 2016 20:22

jelena
Jelena

↑ Bazztard:

rozklikní témata, zadání a řešení ve sbírce, potom videa VŠB, pokud bude nedostačující, upřesní, prosím, který typ úlohy je třeba doplnit (ideální - do profilu můžeš doplnit VŠ, co studuješ, bude se lépe orientovat v materiálech). Ale v odkazech bys měl najít všechno, co potřebuješ.

#7 08. 11. 2016 21:26

Bazztard
Reputace:   

↑ jelena:
Děkuji, zkusím zítra... info v profilu jsem aktualizoval.

#8 10. 11. 2016 21:07

jelena
Jelena

↑ Bazztard:

zdravím a děkuji za upřesnění (i za aktualizaci profilu) - z této fakulty (když ještě byla pod VUT Brno) mám nostrifikaci diplomu, tedy budeme skoro spolužáci. Přímo u vás ve veřejném dostupu toho moc není - viz řešené příklady a odkazy (spíše staršího data).  Sylaby (vč. doporučených sbírek) asi máte v interním systému po přihlášení. Určitě vhodným doplňkem nebo i zdrojem výběru budou materiály dalších technik, především VUT - mathonline viz základní kurz a matematické inženýrství (Mat. analýzu I). Z klasiky - Eliáš, Horvath, Kajan a sbírka řešených úloh od Hlaváčka nebo také Stewart.

#9 12. 11. 2016 17:30

Bazztard
Reputace:   

↑ jelena:
Ahoj, potřeboval bych prosím pomoc s řešením jednoho příkladu. Jeden mám (a) opsaný i s řešením, ale druhý (b) jsem chtěl zkusit sám a nevím jak na to.

a
//forum.matweb.cz/upload3/img/2016-11/68123_IMG_20161112_172740.jpg

b
//forum.matweb.cz/upload3/img/2016-11/68187_IMG_20161112_172809.jpg

#10 12. 11. 2016 19:11

jelena
Jelena

↑ Bazztard:

Zdravím,

to nepostačí, pokud budeš jen opisovat postup (tipuji, že je z videa VŠB - paní R. to povídá hodně podrobně, ale pokud se zasekneš na výpočtu derivace, tak je třeba přejít k procvičení derivace). S tím, bohužel, při dálkovém studiu počítat musíš, že alespoň trochu teorie a nácviku nad rámec zvolených úloh k tématům budeš potřebovat.
Základní teorie je shrnuta ve sbírce, (už jsme v odkazu měli), vždy na úvod kapitoly je teorie.
Teď jsi se zastavil na výpočtu derivace funkce - v čem byl problém? Samotný výsledek derivace můžeš zkontrolovat (i s postupem) v MAW, pokud bude všechno v pořádku, můžeš počítat číselnou hodnotu derivace v bodě T.
Když budeš mít chybu v derivování a nepůjde najít příčinu chyby, tak se ozvi, prosím, s postupem a výsledkem derivování.

Zápatí