Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 11. 2016 15:22 — Editoval PoisonIvy (16. 11. 2016 15:24)

PoisonIvy
Zelenáč
Pozice: student
Reputace:   

Lagrangeova funkce

Dobrý den,
mám tu dva příklady na Lagrangeovu funkci, bohužel si s nimi vůbec nevím rady. Zadání je následující

1. Najděte a vyřešte pohybové rovnice pro částici s Lagrangeovou funkcí
$L = \frac{m}{2}(x^{.2}+y^{.2}+z^{.2})-mg(z+\frac{x^{.}}{x}+\frac{y^{.}}{y})$

Výsledek by měl být
$x=A_{1}t+A_{2}$
$y=B_{1}t+B_{2}$
$z=C_{1}t-\frac{g}{2}t^{2}+C_{2}$

2. Uvažujte částici pohybující se v rovině pod vlivem centrální síly
$F(r)=-\frac{k_{1}}{r^{2}}+\frac{k_{2}}{r^{3}}$
Najděte Lagrangeovu funkci částice, pohybové rovnice v polárních souřadnicích a řešení pohybových rovnic pro případ, že pro moment hybnosti l platí
$l^{2}>-mk_{2}$

Výsledek je
$r=[Acos(\sqrt{1+\frac{mk_{2}}{l^{2}}}\varphi+\varphi _{0})+\frac{mk_{1}}{l^{2}+mk_{2}}]^{-1}$

Děkuji za jakoukoliv radu.
Výsledek by měl být
$L=\frac{m}{2}(r^{.2}+r^{2}\varphi^{.2}+\frac{k_{1}}{r}-\frac{k_{2}}{2r^{2}} $

#2 16. 11. 2016 16:00

LukasM
Reputace:   193 

Re: Lagrangeova funkce

↑ PoisonIvy:
Začněme prvním příkladem, ať se to nemotá dohromady. Co konkrétně není jasné? Lagrangián máš, je potřeba sestavit pohybové rovnice. To je standardní postup. Pro x to bude $\frac{\mathrm{d} }{\mathrm{dt} }\left(\frac{\partial L}{\partial \dot{x}}\right)-\frac{\partial L}{\partial x}=0$. Totéž pro y a z. Zkus to sama.

#3 17. 11. 2016 15:51

PoisonIvy
Zelenáč
Reputace:   

Ten první příklad už mám.
Já jsem totiž špatně počítala to d/dt, ale nakonec jsem se dohrabala ke správnému výsledku
y''=0
x''=0
z''=-g

U toho druhého jsem došla k L = ... ale nevím, jak získat r. Kam bych měla dosadit ten moment hybnosti, nebo s čím ho porovnat.

#4 21. 11. 2016 08:27

LukasM
Reputace:   193 

↑ PoisonIvy:
Musím se přiznat, že se mi to dopočítat nepodařilo. Ale v principu to bude nějak takhle. Z Lagrangiánu opět sestavíš pohybové rovnice. Rovnice pro $\varphi$ nám dá zákon zachování zobecněné hybnosti příslušející úhlu - to je právě moment hybnosti. Takže kdekoli tuto zobecněnou hybnost potkáme, můžeme ji označit $l$ a považovat za konstantu. To bude potřeba udělat v té druhé rovnici (pro $r$). A podle uváděného výsledku nakonec pravděpodobně vznikne rovnice harmonického oscilátoru pro $r^{-1}$, kde bude pro řešení podstatné znaménko nějakého koeficientu - a tam právě použiješ tu zadanou nerovnost (takže ten koeficient bude asi tvaru $l^2+mk_2$).

Ale jak říkám, nedopočítal jsem to. Takže když to ještě přepočítá nějaký nadanější teoretický fyzik, třeba se ukáže, že v něčem nemám pravdu.

#5 21. 11. 2016 16:37

PoisonIvy
Zelenáč
Reputace:   

Nakonec jsem dopočítala i ten příklad, ale stálo mě to teda velké úsilí.
//forum.matweb.cz/upload3/img/2016-11/42589_rrrrrrrrrrrr.png
Možná je tam někde překlep, ale takhle jsem to spočítala

Zápatí