Ahoj, nevím si rady s následující limitou. Ten logaritmus je jasný, ale ten zlomek... Napadá mě, že bych to odderivoval podle L´Hospitala, ale ten čitatel se mi moc derivovat nechce :-) Nešlo by to nějak jinak?

Zeptám se možná trochu blbě, ale komu tím prospěju? Tím se "nul" v čitateli ani jmenovateli nezbavím a nezbavím se ani zlomku...
Zdravím,
asi bych jen vytkla
v jmenovateli a rozšířila výrazem
, čímž by mělo jít použit tabulkovou limitu. Je tak? Děkuji.

↑ jelena:
Tohle mě už napadlo taky, ale z výrazu
moc moudrej nejsem :-(
Mmch i ty tabulkové hodnoty vychází z Hospitala a já mám od zadavatele zákaz derivací. Ona ta derivace čitatele samozřejmě zase tak složitá není a vychází to poměrně rychle, ale musím prý bez derivace. Má to zadané v semestrálce a derivace ještě nedělali.
↑ Vasekpasek:
pokud existují limity jednotlivých činitelů v součinu (viz aritmetiku limit v odkazu), můžeme upravovat
, pro první část pro x k 2 můžeme používat tabulkovou limitu, jelikož pan Finěk dokazuje ještě před derivaci - viz str. 57. Druhý činitel jen dosazujeme x=2. V pořádku? Děkuji.

jelena napsal(a):
↑ Vasekpasek:
pokud existují limity jednotlivých činitelů v součinu (viz aritmetiku limit v odkazu), můžeme upravovat, pro první část pro x k 2 můžeme používat tabulkovou limitu, jelikož pan Finěk dokazuje ještě před derivaci - viz str. 57. Druhý činitel jen dosazujeme x=2. V pořádku? Děkuji.
Škoda, že tu není smile mlátící se do čela, vždyť jsem to měl přímo před sebou, i jsem si to rozložil na ty samé činitele a neviděl jsem to. Děkuji.