Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Při určování tuhosti pružiny bylo zjištěno, že zavěšením závaží o hmotnosti 0,6 kg se pružina prodloužila o
1 cm. Na této pružině visí závaží o hmotnosti 2 kg. Tuto polohu považujeme za počáteční. Jaká práce byla
vykonána, jestliže pružina byla z této polohy prodloužena o 10 cm?
Vycházím z
a vyjádřil jsem si 
Tím pádem mám tuhost pružiny a mohu dosadit do 
Vzhledem k tomu, že tam mám ale ještě to první závaží tak jsem myslel, že by tam měla být započítána ještě Ep toho tělesa. Tedy:
Výsledek však tvrdí, že má vyjít toto až na to m1 kde mají psané m2. Ještě ke všemu jim číselné dosazení vychází jako 5J a výsledek má při tom být 3J.
Nevím, co je tedy z toho správně. Děkuji moc za radu případně pomoc někoho zkušenějšího a lépe zorientovaného v tomto tématu. Snažil jsem se, ale ten výsledek se mi zdá, že si protiřečí.
Prosím a moc děkuji!
↑ kuk42:
m1 bude zřejmě 0.6 (?) kg - řekl bych, že toto závaží bylo použito "mimo soutěž" jen k určení tuhosti pružiny. Takže ve vzorečku (pokud je tedy správný) by podle mě mělo být
.
Tady Odkaz byla diskutována podobná úloha - myslím že v podstatě bez zakončení.
↑ kuk42:
Ne, ty 3 J jsou dobře.
V tom odkazu se ztratil obrázek, takže ještě jednou.
Tuhost pružiny je jasná: 

Nyní na
zapomeneme - přesně podle Jj.
Na pružině visí
a pružina se prodloužila na délku 

My pružinu protáhneme ještě o 
Přírůstek energie pružiny odpovídá růžové ploše na obrázku. To je lichoběžník a jeho obsah vypočítáme
Tato energie se "do pružiny dostala" jednak tím, že jsme my vykonali práci a jedna tím, že práci vykonala tíhová síla= potenciální energie. Tj.

Jelikož
, je