Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
dělám kanonický rozklad dvou čísel a následně největší společný dělitel a u konce jsem se dostal do zádrhelu. Mohli byste mi poradit, jak se dostanu z výrazu (1) do výrazu (2)? Děkuji :)

Ja by som to robil tak, ze by som roznasobil cislo (1), potom dostanem nejake komplexne cislo (v tomto pripade presnejsie gausove cele cislo), toto iste urobim s cislom (2)
Potom pomocov Euklidovho algoritmu vypocitam najvacsi spolocny delitel v obore gausovych celych cisel.
Ak som dobre videl, potom v tomto mas aj priklad: http://www.math.ucsd.edu/~jverstra/Gaussian1.pdf
↑ ttt_:
No ty výrazy se rovnat mají. (1) je rozložená pomocí Euklidova algoritmu, ale potřebuji se úpravou dostat do (2) ... tedy (1) se rovná (2), jen je v jiném tvaru. Mě se víc hodí ten tvar (2) z wolframu, ale k němu nevím, jak se dostanu.