Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 12. 2016 17:11

smartalec
Zelenáč
Pozice: student
Reputace:   

Hra s číslami

Ferko prišiel do triedy, zotrel tabuľu a napísal na ňu čísla od 1 do 50, každé práve raz.
Petra sa ide hrať s týmito číslami. Presne 49-krát zopakuje nasledujúci postup: vyberie si nejaké dve čísla na
tabuli, obe ich zmaže, a následne na tabuľu zapíše hodnotu, o ktorú sa líšili. Ak teda zmazala čísla x a y, naspäť
napíše číslo |x − y|, čiže absolútnu hodnotu ich rozdielu.
Počas hry sa môže stať, že bude na tabuli viackrát napísané to isté číslo. Ak napríklad Kaja hneď na začiatku
zmaže čísla 6 a 9, napíše na tabuľu číslo 3. V tej chvíli teda budú na tabuli dve trojky. Keby potom zmazala
obe trojky, napísala by namiesto nich na tabuľu číslo 0.

• Podúloha A  Vie Petra hrať hru tak, aby jej na konci ostalo na tabuli číslo 14? Ak áno, ako?
Ak nie, prečo?
• Podúloha B Nájdite úplne všetky možné hodnoty, ktoré môžu byť na konci hry na tabuli.
Samozrejme, svoje tvrdenie zdôvodnite. (Naozaj sa dá vyrobiť každá z vami uvedených hodnôt? Ako?
A naozaj sa nedá vyrobiť už žiadna iná? Prečo?)

Zistil som ze v celom tomto rozsahu je 25 parnych a 25 neparnych cisel. A nejako som zistil ze na konci je vzdy neparne aspon podla mna. Ale neviem to nijako dokazat a potreboval by som pomoct

#2 01. 12. 2016 17:22 — Editoval misaH (01. 12. 2016 17:25)

misaH

Re: Hra s číslami

Aktuálna olympiáda z informatiky.

Dovidenia.

Dátum na odovzdanie je síce dnes, ale cez web, tak teda asi do polnoci.

#3 01. 12. 2016 17:37

smartalec
Zelenáč
Pozice: student
Reputace:   

Re: Hra s číslami

↑ misaH: Ospravedlnujem sa ale potreboval som len usmernit nie cele vyriesit

Zápatí