Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám danou kuželosečku
. Mám určit:
a) jestli je regulární. To jsem udělala pomocí matice. Nevím jestli je to korektní, ale mělo by to fungovat.
Vyšlo mi, že je regulární.
b) střed kuželosečky. Tady už končím, protože totéž jako u elipsy s osami rovnoběžnými se souřadnicovými osami zřejmě nefunguje a já se s jiným typem elipsy zatím nepotkala. Takže tady prosím o radu.
c) napsat rovnice tečen v bodě
. Body dotyku budou
a
.
Teď potřebuju najít přímku která prochází T a má s elipsou jen jeden společný bod. Jak na to?
Prosím jen o nápovědu nepište mi celé řešení :-) díky
↑ lucille:
Doplniť na štvorce podľa x aj y, následne doupraviť na stredový tvar kužeľosečky.
Bod dotyku leží na kužeľosečke.
Doplnění na čtverec mě samozřejmě napadlo, ale nevím co provést s tím členem kde je xy.
T která jsem napsala, leží na té elipse.
Napadlo mě, napsat si obecnou rovnici přímky (jako tečny) dosadit do jí jeden z bodů (pro T1 dostanu ax+by-(2a+b)=0 a to potom dosadit do rovnice elipsy a determinant položit nule, ale vychází mi tam pak nějaké nesmysly, které nejsem schopná dopočítat.
Ale možná dělám numerickou chybu. Může tenhle postup fungovat?
c)
Když máš body dotyku; nestačilo by zderivovat rovnici té kuželosečky, tím získáš směrnici tečny a pak jen dosadit do rovnice tečny?
Je to jen takový tip, ve škole (na VŠ) jsme to ještě neměli. Jen jsme podobné kravinky dělali na gymplu v rámci semináře z matematické analýzy. Je to už dávno, ale tuším, že jsme to řešili nějak takhle, jak jsem teď napsal.
↑ Speedding:
když bych to chtěla derivovat musela bych nejdřív vyjádřit y a nebo derivovat podle x a y nechat jako konstantu, ne? (a to mi nefunguje.) Nebo jak jinak to zderivovat?
↑ lucille:
Můžeš to derivovat jako implicitní funkci
a vyjádřit 
Ahoj ↑ lucille:,
Som ozaj prekvapeny, ze chces riesit cvicenie na ktore vam nedali v skole metodu (aspon jednu) na ich riesenie. Si si ista, ze vam nepovedali aspon toto?
B)
Pokial mas danu rovnicu
Na urcenie krivky, ktoru representuje, urcime najprv jej discriminant
.
Tu
, co znamena, se ide o elipsu.
Aby sme sa zbavili linearnych clenov z x a y, polozime
Co nam da novy reper vo strede
elipsy ktora sa potom pise
Pripomina ti to nieco?
Najdi zatial stred elipsy.
Na pokracovanie.....
no, tak tohle jsem vážně nikdy neviděla:-) Na cvičeních jsme dělali vždycky jen kuželosečky, které mají osy rovnoběžné s osami souřadnic a řešili jsme to jinak.
Neznáš nějaký zdroj (nejlíp dosažitelný online) kde bych se na to mohla mrknout? Nejlíp s řešenými příklady? Až pak bych otravovala s případnými dotazy, protože takhle by to se mnou bylo asi na dlouho :-)
↑ lucille:,
Mozno vo wikipedii najdes... engl. ci fr.
Take nam, ked som studoval mozno pripomenuli v prvom rocniku na cviceniach.... ale to nie je nic tazke, vsak ide len o posunutia ( translacie) a o otocenia ( rotacie), co v tej dobe bolo zname uz zo strednej skoly.
Vsak to sa da riesit aj potom z inymi technikami.
Zatial ukaz ako sa dostanes k tomu stredu elipsy, potom ti pripomeniem ako sa zbavit toho xy.
Ahoj
Skus to rozpisat.
Stred sa zda byt (0,8636,0,4545)
Vidis, si sikovna
To otocenie este.
Dnes vecer ta nasmerujem ak treba
Tak po uprave z najenimi hohnotami dostanes nieco ako 
Tak teraz poloz
Potom po uprave vyber
aby koef. pred XY bol 0.
Ahoj,
Nemam teraz vela casu. Ale princip je dobry.
No vsak treba mat len jedno riesenie.
Mozes skusit aj wa na overenie ...
Ked budem mat viac casu overim.