Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
Zdravím,
celou diskusi přenechám kolegům, ale toto nelze nechat bez poznámky (viz ↑↑ příspěvek 18: (v originálu žlutě zvýrazněno):
Takže jsem jsem povídal, reakce se mi nezdála správná. Dnes mi ji vrtátily s tím, že standardizace se provádí jinou reakcí, kde musí něco reagovat s jódem! Jedná se o analytickou chemii, nikoliv o anorganickou chemii - vaše rovnice jsou totiž běžně anorganického původu, a proto je v analytice na standardizaci (viz první příspěvek) nelze použít.
↑↑ DTBChemie: Toto tvrzení značí, že zcela ignoruješ principy analytické chemie. Na čem jiném bude metoda postavena, než na chemické reakci vyjadřující vlastnosti sloučenin a jejich vzájemného působení tak, že se výsledek projeví zachytitelnou (pro člověka, nebo pro přístroj) formou a bude zapsán chemickou reakci. Reakce je jen jedna pro každý obor chemie, ať se chemie rozdělí na obory jakkoliv.
Abys dostal požadované 4 rovnice, musíš přeložit do jazyka chemie (což je zápis pomocí chemické reakce nastudované pro tento typ analýz v oboru anorganické chemie) textové sdělení z vašeho materiálu). A to:
a) "standard se nechá reagovat v kyselém prostředí s přebytkem KI",
b) "vyloučený jod se titruje standardizovaným odměrným roztokem thiosíranu".
Tyto 2 reakce jednou zapíšeš pro standard K2Cr2O7, potom pro standard KIO3. Druhá reakce ve dvojici je pořád stejná (I2+Na2S2O3), tak není nutné opakovat zápis (ale zřejmě je požadováno, abys tento zápis zapsal podrobně a odděleně pro každý standard).
↑↑ Bedlasky: dělal a ano "Rovnice jsou tři, ta poslední je druhý krok u obou dvou." :-) jen ke kyselině kolega ↑↑ houbar: povídal výhody použití H2SO4.
↑ jelena:
Zdravím.
Ano, kolega Houbar zmiňoval výhody H2SO4, vím. Jen jsem chtěl říct, že je podstatné to kyselé prostředí. Dokonce se domnívám, že se při té titraci bude H2SO4 používat (ač to tak být samozřejmě nemusí).
Poradíte tedy někdo prosím?
POkud to opravdu udělám podle reackí ve dvou krocích
1) I2 + 2 S2O3(2-) -> 2I- + S4O6(2-)
2) 6I- + BrO3- + 6H+ -> 3 I2 + Br- + 3 H2O
A místo KBrO3 (BrO3-) dosadím své primární stadardy, v prvním příkladě a) K2Cr2O7 b) KIO3 tak jak to tedy bude?
Mám to na ráno, děkuji moc ;)
↑ DTBChemie:
Když za (BrO3)- dosadíte (IO3)-, co asi tak může vznikat? Na co se bude jodičnan logicky redukovat?
To samé u dichromanu. Jaké oxidační číslo má nejčastěji chrom kromě šestky?
No právě netuším vůbec, takové tvary jsem ještě neviděl nebo jsem nikdy neměl čest takové rovnice tvořit... Poradíte, mi, prosím, jak budou obě reakce?
Co mi poradil internet je tohle: První krok reakce vždy s tím jodem a thiosíranem jsem udělal normálně dle první rovnice v zadání. Pak ale nevím, jak dát druhé reakce primárních stnadardů dát do iontového tvaru.
Poraďte, prosím... 
↑ DTBChemie:
Jak jsem říkal minule, dejte pryč nepodstatné věci. Co je v té reakci podstatné? Co se děje s jodičnanem, co se děje s dichromanem? V jakém to probíhá prostředí? A mimochodem, ta reakce thiosíranu s jodem je až ve druhém kroku. Jak chcete nechat reagovat thiosíran s jodem, když v baňce žádný nemáte?
↑↑ Bedlasky:
Děkuji, moc ;)
Akorát že možná se budete smát, ale já to iontově zkoušel a nemohu to nějak dodělat... Vůbec mi to nejde iontově vytvořit.
Bedlasky napsal(a):
Začneme s tou první rovnicí. Chceme ji dát do iontového tvaru. Víme, že dichroman reaguje s jodidem v kyselém prostředí. Tedy, pokud si odmyslíte K+ a (SO4)2- ionty, co Vám zbyde? Obdobně u té druhé.
↑ DTBChemie:
Říkal jsem pokud si odmyslíte i K+ - ten draslík tam nemá co dělat. Vidíte ho snad na levé straně? Žádné Cr2 tam nebude. Na tu dvojku se momentálně vykašlete. Co to je za kationt? To není chrom.
↑ DTBChemie:
Tak to dejte do té rovnice. Jinak ji máte dobře.
Obdobně postupujete u jodičnanu - K+ a (SO4)2- tam zase nebudou.
↑ DTBChemie:
Vyčíslené to nemáte. Do reakce vstupuje H+ ne H. Jinak je to dobře.
↑ DTBChemie:
Ne. Počty jodidů nesedí. Vyčísloval jste to jako redoxní rovnice?
↑ Bedlasky:
Popravdě už chci jít spát... vstávám velmi brzy a nevidím tam již žádnou chybu, Vyčísloval jsem to jen od oka že na levé straně 2 I na pravé I2 to sedí, jinak nevím a už nemůžu čekat jestli to je dobře či nikoliv. Vstávám opravdu brzy a už nemám čas nad tím sedět, bohužel... Jsem myslel, že mi rovnou poradíte třeba a pak bychom to probrali zítra.
↑ DTBChemie:
Těch jodidů bude víc. Tohle se nedá vyčíslovat od oka. V první rovnici jich bude šest, v druhé pět.
↑ DTBChemie:
U dichromanu šest, u jodičnanu pět.
↑ Bedlasky:
Dobře ale na jaké straně těch 6 a 5 ?
No nic, nechám to tak...
Stránky: 1 2