Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 12. 2016 01:15

DTBChemie
Pozice: Student
Reputace:   

Oxid uhličitý, vzduch a voda - zajímavost

Dobrý den,
Vždycky mě zajímalo tohle a teď jsem se tomu začal věnovat více a stále mi to vrtá hlavou.

Je známo, že oxid uhličitý CO2 je těžší jako vzduch, klesá tedy dolů, takže když vyrobíme do nějaké nádoby oxid uhličitý a jakoby ho "vylejeme" na hořící plamen svíčky, tak plamen zhasne. Jenže je zvláštní tohle.

Když se napijeme sycené vody oxidem uhličitým tedy vlastně Kyseliny uhličité (CO2 + H2O - H2CO3), to to je jedno, zkrátka nápoje syceného oxidem uhličitým, tak jaktože bublinky stoupají nahoru a vyprchávají? Hustota vzduchu je co jsem našel tak 1,29 a hustota vody 1,000 kg/m3. Jak je tedy možné, že platí to, že oxid uhličitý je těžší a tedy klesá dolů a pak platí i druhá varianta zároveň, že stoupá nahoru ve vodě - kdybychom se tedy napili sycené vody, tak si nemůžeme ani říhnout tím pádem - jaktože tedy říhneme oxid uhličitý, který jde nahoru a přitom má jít dolů?

Jak to funguje? :D

#2 12. 12. 2016 08:39

Pavel
Místo: Ostrava/Rychvald
Škola: OU
Pozice: EkF VŠB-TUO
Reputace:   135 

Re: Oxid uhličitý, vzduch a voda - zajímavost

↑ DTBChemie:

A jsou obě hustoty, které uvádíš, ve stejných jednotkách?

Backslash je v TeXu tak důležitý jako nekonečno při dělení nulou v tělesech charakteristiky 0.

#3 12. 12. 2016 18:32

Bedlasky
Místo: Beleriand
Reputace:   14 

Re: Oxid uhličitý, vzduch a voda - zajímavost

↑ DTBChemie:

Hustota vody je 1000 kg/m3 ne 1 kg/m3.

Zápatí