Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
Vždycky mě zajímalo tohle a teď jsem se tomu začal věnovat více a stále mi to vrtá hlavou.
Je známo, že oxid uhličitý CO2 je těžší jako vzduch, klesá tedy dolů, takže když vyrobíme do nějaké nádoby oxid uhličitý a jakoby ho "vylejeme" na hořící plamen svíčky, tak plamen zhasne. Jenže je zvláštní tohle.
Když se napijeme sycené vody oxidem uhličitým tedy vlastně Kyseliny uhličité (CO2 + H2O - H2CO3), to to je jedno, zkrátka nápoje syceného oxidem uhličitým, tak jaktože bublinky stoupají nahoru a vyprchávají? Hustota vzduchu je co jsem našel tak 1,29 a hustota vody 1,000 kg/m3. Jak je tedy možné, že platí to, že oxid uhličitý je těžší a tedy klesá dolů a pak platí i druhá varianta zároveň, že stoupá nahoru ve vodě - kdybychom se tedy napili sycené vody, tak si nemůžeme ani říhnout tím pádem - jaktože tedy říhneme oxid uhličitý, který jde nahoru a přitom má jít dolů?
Jak to funguje? :D
↑ DTBChemie:
A jsou obě hustoty, které uvádíš, ve stejných jednotkách?
↑ DTBChemie:
Hustota vody je 1000 kg/m3 ne 1 kg/m3.