Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Potřebuji poradit s jedním příkladem, dělali jsme to na cviku, ale nějak jsem to nepochytil.
Nalezněte matici zobrazení
vůči kanonické bázi kan (shodná báze v obou prostorech). O zobrazení f je známo, že převádí vektory
na vektory
.
Tak nějak nechápu celkově ten princip, jak by se to mělo dělat.
Vím, že
, respektive mám to napsané v sešitě.
Dále zde mám soustavu 
Ještě bych pochopil, jak jsme se k takové matici dostali. Ale nechápu, proč jsme se k ní dostali, respektive k čemu nám bude.
Po převedení do RREF jsme pak výsledek vynásobili zleva maticí obrazů, což už nechápu vůbec.
Takže vám předem děkuji za jakékoliv rady
ahoj ↑ Speedding:,
no, já nevím, jak to děláte vy, ale já bych to dělal asi takto: Hledanou matici označme M. Ze zadání plynou tři rovnice:

Každý vektor má tři složky, takže porovnáním složek dostanu devět rovnic pro devět neznámých prvků matice M.
Ahoj ↑ Speedding:,
Je to jednoduche. Pouzi metodu co je popisana tu https://en.m.wikipedia.org/wiki/Change_of_basis alebo aj tu. https://fr.m.wikipedia.org/wiki/Matrice_de_passage.
Schéma 
ti chce pripomenut, ze inverzna matica tej lavo ti moze byt uzitocna a ti naznacuje, ze kludne mozes na jej vypocet pouzit Gauss-ovu metodu.
Díky, změnit souřadnice vektorů (popř. množiny vektorů, resp. báze) vůči jiné bázi změnit umím. Nicméně stále nedokážu pochopit, jaké souřadnice mám změnit na jaké?
Teď mě tak napadlo... Nešlo by to vyřešit třeba i takhle? ![kopírovat do textarea $(B_2|B_1)\sim (I_n|_{B_2}[id]_{B_1})$](/mathtex/93/93818236539ca1d0dfc3749a02300981.gif)
Kde
a 
Je to víceméně jen takový tip, protože v tom mám opravdu zmatek ...
↑ Speedding:
Tu ti pripomeniem vseobecny vysledok.
Nech E,F su vektorove priestory konecnej dimenzii.
Nech B1, B2 su dve bazy priestoru E, a
C1, C2 dve bazy priestoru F.
Nech u je linearna aplikacia z E do F a
A matica u v bazach B1 a C1
B matica u v bazach B2 a C2
P matica prechodu od B1 do B2
Q matica prechodu od C1 do C2
Potom mame 
To lahko upravis na tvoju situaciu.
Skus to urobit.
Napis co to to dalo.
Ak potrebujes pomoc napis.
Este ti pripomeniem, ze ak B1 je kanonicka baza a
tak matica 3,3 ako ta co je tu
v lavej casti je matica prechodu z bazy B1 k baze B2.
Iste potrebujes vediet jej inverznu, vies ju najst?