Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ misaH:,
Nie na jazyku, ale na doslednom pouziti jazyka.
Nic sa ti nestane ak povies ano.
Ja som ti tiez povedal, ze mas pravdu pre deti, ze pisat skalarny sucin ako (x|y) moze byt prekvapive. A urobilo ti to radost. Ci nie?
Pokracovanie po Svätom Sylvestry.
Nezabudnite na sampanske o pol noci!
↑↑ vlado_bb:
Ake tato
ma.
↑ vanok: Takze este raz. Pokial hovorime o realnej funkcii a nic navyse nedodame, mame ju na mysli na jej maximalnom definicnom obore. Obor hodnot nema zmysel uvadzat, lebo je predpisom funkcie a definicnym oborom jednoznacne urceny. Stale trvas na tom, ze exponencialna funkcia nema inverznu?
↑ vlado_bb:, pokial sa berie vädcia cielova mnozina ako Im (f), tak nie. Ake ked uvazujes ze je to Im( f) tak ma, lebo to zaruci surjekciu.... a tak bijekciu.... ako aj inverzibilitu.
No treba to jednoznacne upresnit.
Ale tvrdit, (ako som to videl vyssie v tomto vlakne) ze injektivita staci na inverzibilitu funkcie je chyba.
Pozri na tie presne teoremy na didaktike. Tykaju sa inverzibility na lavo a na pravo.
Tu http://forum.matweb.cz/view topic.php?id=95892 tiez mas priklad funkcie co nie bijektivna, no vsak jej vhodna restrikcia je (a tak, ta ma potom aj inverznu funklciu... ktoru som napisal pre kontrolu v poslednom prispevku toho vlakna).
Podobne funkcia dana v tomto vlakne #1 nie je injectivna, ale je surjektivna. Tak nemoze mat inverzibilnu funkciu.
Pripadne mozme konstatovat ze jej domain definicie sa deli na tri casti.
a na kazdej z nich dana funkcia ma restrikciu, ktora je injektivna ( dokonca aj klesajuca na kazdom z nich)
A je tak mozne nast tri jej restrikcie, a to na kazdom z najdenich intervalov a kazda z nich je inverzibilna.